Site icon Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Edukacinės „Grafikos kūrimo stovyklos-studijos” pamoka Rusnėje

cimg24172014 m. lapkričio 17 d., Agnė Gerlinskaitė

Lapkričio 14 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale vyko edukacinė „Grafikos kūrimo stovyklos-studijos” pamoka „Ieškant Pamario ženklų: vandens kultūra, tradicijos, papročiai”. Edukacinė grafikos kūrimo pamoka vykdoma pagal projektą „Jaunieji genijai – menininkai”, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Penktadienį po pamokų į Rusnės biblioteką sugužėjo gausus būrys jaunimo, kurį atlydėjo lietuvių kalbos mokytoja Jolita Švagždienė. Moksleiviai nekantravo sužinoti, ką per šią, jiems neįprastą, edukacinę grafikos kūrimo pamokėlę veiks. Užsiėmimą vedė Šilutės rajono vaikų meno mokyklos Dailės skyriaus mokytojas Andrius Sirtautas. Jis papasakojo apie ekslibrisą, apie tai, kaip jis kuriamas, kas turėtų atsispindėti pačiame ženkle, supažindino su grafikos meno subtilybėmis, atlikimo būdais ir technika. Tuomet prasidėjo kūrybinis darbas – ekslibriso kūrimas. Visi susirinkusieji turėjo galimybę sukurti savo knygos ženklą, kurio daugiau niekas neturės. Tai, kaip pasirodė, nėra taip paprasta ir lengva. Juk ekslibrise reikia pavaizduoti tai, kas atspindėtų individualybę, charakterį ar pomėgius. Užsiėmimo dalyviams buvo nelengva apsispręsti, koks turi būti tas ženklas, nes norėjosi kažko, kas nustebintų ne tik patį darbo autorių, bet ir šalia sėdintį draugą.

Dalyviai buvo aprūpinti kūrybiniam procesui reikalingomis priemonėmis ir ,kibo į darbus. Viena iš įdomiausių pamokos dalių buvo susikurto ekslibriso pavyzdžio išskaptavimas. Visiems labai patiko šis procesas. Kiekvienas, išskaptavęs savo ekslibrisą, su didžiausiu nekantrumu lėkė prie staklių, į kurias įdėjus ką tik gimusį „šedevrą” ir pačiam sukant staklių mechanizmą, buvo iki galo realizuojama savojo ekslibriso idėja. Atspaudus pirmąjį ekslibrisą, susidarė eilutė laukiančiųjų prie spausdinimo aparato –juk taip įdomu, kai gali pats, nuo pradžių iki galo, viską padaryti savo rankomis ir galiausiai išvysti rezultatą – savo susikurtą ekslibrisą. O jeigu jį dar pastebėjo mokytojas arba draugas ir pagyrė pastangas ir atliktą darbą, tai emocijos liejosi per kraštus.

Visi šio užsiėmimo dalyviai tą pavakarę liko labai patenkinti ne tik pačių sukurtais darbais, įgytomis praktinėmis žiniomis, bet ir gavę progą padirbėti tokioje kūrybiškoje aplinkoje. Jaunieji menininkai skirstėsi nenoromis – tikėdamiesi ir ateityje panašių veiklų ir dar brandesnių rezultatų.

Spausdinti
Facebook komentarai
Exit mobile version