Site icon Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Poezijos diena Saugų bibliotekoje

111

2016 m. kovo 21 d. 16-ąjį kartą paminėta Pasaulinė poezijos diena, kurią paskelbė UNESCO. Poezija – jausmas, svajonė, meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys, tyras vaiko juokas, subrendusio žmogaus gyvenimo prasmės ieškojimas.
Ar žinote, kad poezija kilo iš liaudies šokių? Grojant muzikai, šokant, buvo rimuojami žodžiai. Taip senovės žmonės išreikšdavo savo emocijas ir patirdavo iškrovą, atsipalaiduodavo. Tai kartu buvo ir ritualas, skirtas ir dievams pagarbinti.
Apie poeziją įvairiais laikais buvo kalbėta ir ginčytasi labai daug. Vieni manė, kad poeziją reikia kurti pagal griežtus reikalavimus, nustatytą rimavimą ir ritmą; tiksliai. Kiti teigė, kad poezijos negalima varžyti, kad ji turi gimti iš poeto kančių, jo saviraiškos. Nesileisdami į sudėtingą analizę, sprendimą ir išvadas palikime profesionalams.
Pasitikdama Pasaulinę poezijos dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialo bibliotekininkė Regina Juškienė skaitytojus kvietė į skaitymo akciją „Poezija kalba tiems, kurie supranta daugiau, negu gali jinai pasakyti” (Marcelijus Martinaitis). Poezijos dienos minėjimu siekiama skatinti skaitymą bei mokyti kurti poeziją.
Saugų J. Mikšo pagrindinės mokyklos 7 a klasės moksleiviai kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jūrate Daugaliene, pasirinkę mėgstamiausius M. Martinaičio poezijos posmus, susibūrė pasimėgauti žodžių galia. Mokytoja skaityti pradėjo pirmoji, kad moksleiviams būtų drąsiau. Po jos skaitė Eglė, Romas, Erika ir Karina. Nors sakoma, kad poezija – sielos kalba, tačiau vieni ją mėgsta, kiti – ne. Didžioji berniukų dalis nuoširdžiai patvirtino, kad nėra poezijos mėgėjai ir jos tikrai neskaito. Ir įtikink tą nemėgstantįjį, kad poezija – tai sielos kalba, kuri dažnai pasako tiek daug! Išskirtinai raiškiai ir jautriai skaitė Karina. Ir kaip ji neskaitys, jeigu pati ne tik mėgsta ir daug skaito, bet net rašo eilėraščius.
Tądien Saugų bibliotekoje poeto M. Martinaičio lūpomis, regis, iš širdies į širdį kalbėjo poezija, bet tik tiems, kurie supranta daugiau, negu gali jinai pasakyti…

Spausdinti
Facebook komentarai
Exit mobile version