Site icon Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Vilkyčių bibliotekoje paminėta Tarptautinė gimtosios kalbos diena

Vasario 21 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos  Vilkyčių filiale vyko literatūros popietė „Tautos papročiai ir tradicijos kalboje”, skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Lietuvių kalbos mokytojos Birutė Dapkūnienė ir Adelė Mikužienė kartu su Vilkyčių pagrindinės mokyklos 7–8 klasių mokiniais pristatė  lietuvių tarmių skirtumus, papročius ir tradicijas.

Aštuntos klasės mokinės tarmiškai skaitė Vinco Krėvės, Motiejaus Valančiaus kūrinių ištraukas, kuriuose perteikta liaudies samprata apie tuometinį gyvenimą ir tradicijas. Dalyviai stebėjo vaizdo įrašų fragmentus, kur aukštaičių, žemaičių ir dzūkų tarmėmis sekamos  pasakos apie velnius. Tai suteikė galimybę pajusti, kokia turtinga lietuvių kalba . Mokytoja  Adelė Mikužienė vaišino  žemaičių tradiciniu patiekalu – virtomis bulvėmis su „spirgine”.

Septintos klasės mokinės skaitė Mažosios Lietuvos rašytojos Ievos Simonaitytės  kūrinius, kuriuose aprašomos lietuvininkų tradicijos ir papročiai. Mokinės buvo pasipuošusios šišioniškių šukuosenomis – kasomis, surištomis į „krepšelius” ir papuoštomis spalvotais kaspinais.

Mokytoja Birutė Dapkūnienė ir bibliotekininkė Sandra Genienė vaidino viešnias – šišioniškes.  Jos kalbėjosi apie turgų. Kadangi abi „kaimynėlės” kilusios iš šio krašto, todėl joms  nebuvo sunku susikalbėti donininkų tarme.  „Kiti, bandydami kalbėtis šita tarme,  galėtų liežuvį nusilaužti“, – aiškino jos. Abi buvo pasipuošusios tautiniais drabužiais, kurie savo spalvomis labai išsiskiria  iš kitų Lietuvos etnografinių regionų. Įspūdinga šios aprangos puošmena – delmonas. Vaidinimo metu žiūrovai galėjo išgirsti kai kurių maisto produktų ir daiktų, naudotų Klaipėdos krašto  lietuvininkų buityje, pavadinimus: kiocis, šmanta, farinas, griūšis, maškebotas, kėžas, šebeliai, švebeliai, sybolė, germolis.

Popietės pabaigoje septintos  klasės mokinės, dundant būgnų ritmui, pašoko šokį „Stinta pūkis”. Po šokio visi susirinkusieji bendrai, klausydamiesi  įrašo, dainavo   Klaipėdos krašto žvejų dainą „Vai linksmai plaukia geltons laivelis”. Renginio pabaigoje „šišioniškės kaimynėlės” pavaišino visus susirinkusius lietuvininkų valgiais.

 

Palmyra Jančauskienė, Sandra Genienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vilkyčių filialo bibliotekininkės

Spausdinti
Facebook komentarai
Exit mobile version