Site icon Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Paskelbti konkurso „Sukurk istorijai iliustraciją“ nugalėtojai

Tarptautinė vaikų knygos diena 2021

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyrius organizavo personažo konkursą „Sukurk istorijai iliustraciją“, kuris vyko nuo kovo 1 d. iki balandžio 1 d. Jo metu jaunieji skaitytojai buvo kviečiami sukurti nuotaikingą iliustraciją, atspindinčią šilutiškio Jono Kurlinkaus pasaką „Geri draugai“, ir atsiųsti ją el. paštu konkurso organizatoriams. Balandžio 2-ąją, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną, burtų keliu buvo išrinkti 3 nugalėtojai. Jais tapo Augustė Lukočiūtė, Gustas Lukoševičius ir Austėja Jusytė.

Tarptautinė vaikų knygos diena švenčiama kartu su žymiojo danų pasakų kūrėjo Hanso Kristiano Anderseno (1805–1875) gimimo diena – balandžio 2-ąją. Šios šventės idėja priklauso Vokietijos vaikų rašytojai Jellai Lepman, kuri 1967 m. parašė atvirą laišką pasaulio skaitytojams ir paragino kartu švęsti šią dieną. Tarptautinė vaikų knygos diena Lietuvoje minima nuo 1993 metų. Šios šventės iniciatorius – nevyriausybinė organizacija Tarptautinė vaikų knygų taryba (IBBY), turinti nacionalinius skyrius daugiau kaip 70-yje pasaulio šalių. Šią dieną daugybėje šalių vyksta vaikų ir jaunimo literatūros konkursai, parodos, konferencijos, susitikimai su vaikų knygos kūrėjais.

Knygos vaikams atveria duris į stebuklų, paslapčių ir įdomybių pasaulį, kuris niekada nebūna nuobodus! Skaitydamas vaikas atranda džiaugsmą, galimybę akimirksniu persikelti į nerealių istorijų pasaulį, aplankyti įvairias šalis ir miestus, susipažinti su tradicijomis, veikėjų gyvenimo būdu. Knygos vaiką visapusiškai augina: lavina vaizduotę, skatina mąstymą, leidžia įgyti naujų žinių, moko taisyklingos ir turtingos kalbos. Gera knyga vaikui padeda suprasti, pajausti, kas yra gera ir kas bloga, formuoja jo vertybes. Poezija vaikams padeda ugdyti kalbos jausmą ir atmintį, o skiemenuotos pasakos svarbiausios besimokantiems skaityti.

Visame pasaulyje vaikų mėgstamos H. K. Anderseno ar Brolių Grimų pasakos, L. Kerolio (L. Carroll) „Alisa Stebuklų šalyje“, D. M. Bario (J. M. Barrie) „Piteris Penas“, A. Lindgren „Pepė Ilgakojinė“, A. de Sent Egziuperi (A. de Saint-Exupery) „Mažasis princas“, literatūrinė sensacija – J. K. Rowling „Haris Poteris“  ar visų vaikų mėgstamas Džefo Kinėjaus (Jeff Kinney) „Nevykėlio dienoraštis“. Lietuvių autorių knygos irgi mėgstamos jaunųjų skaitytojų, tarp jų – Linos Žutautės sukurto peronažo Kakės makės nuotykiai ar Tomo Dirgėlos knyga „Domas ir Tomas“.

Tarptautinę vaikų knygos dieną linkime kiekvienam vaikui atrasti skaitymo džiaugsmą, įdomių kūrinių, rasti knygą, kuri kalba vaikui aktualia tema. Nepamirškime, kad visada geriau nedaug, bet gerai, negu daug, bet blogai. Tas pats ir su knygomis.

Edgaras Strelčiūnas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyr. bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai
Exit mobile version