Site icon Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Dokumentinio filmo „Tegu eina liepsnodami“ premjera

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje gruodžio 29 dieną vyko Rasos Šimkutės dokumentinio filmo „Tegu eina liepsnodami“ premjera. Biografinis filmas pasakoja apie 1958–1966 m. Šilutės liaudies teatro aktorių, režisierių, pastatymų dalies vedėją, rajono kultūros namų direktorių, teatro pedagogą Gediminą Šimkų (1938–2018). Kartu su filmo scenarijaus autore ir režisiere R. Šimkute susitikti su šilutiškiais atvyko filmo prodiuserė ir konsultantė Inesa Kurklietytė bei filmo operatorius Algirdas Didžiulis. Renginyje dalyvavo teatro ir kino aktorius, režisierius, prodiuseris, Lietuvos nacionalinio kultūros centro teatrų specialistas Ramūnas Abukevičius bei Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė Vita Vadoklytė.

R. Šimkutė į dokumentinio filmo „Tegu eina liepsnodami“ siužetą darniai supynė svarbiausius G. Šimkaus gyvenimo, teatrinės veiklos įvykius: senelių ir tėvų šeimų likimus, būsimo režisieriaus jaunystės laikotarpį Šilutėje, pirmuosius sėkmingus režisūrinius žingsnius Šilutės, Raseinių teatruose, G. Šimkaus, kaip vieno įtakingiausių Klaipėdos teatrinės mokyklos įkūrėjų ir puoselėtojų, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėjo, ilgamečio režisūros ir vaidybos dėstytojo, docento, pasiekimus ir novatoriškas iniciatyvas, gilų, artimą santykį su studentais, pastatytus spektaklius ir gastroles po visą Lietuvą, buvusių jo auklėtinių prisiminimus ir pamąstymus.

Filmo kūrėja prisipažino, jog kurti filmą apie savo tėtį nebuvo lengva. Išlaikyti filmo siužeto vientisumą neperkraunant jo nereikšmingomis detalėmis, nenuklystant į sentimentus, perdėtą jautrumą, emocionalumą, bet išsaugant nuoširdumo, gyvumo pojūtį – nelengva užduotis. Režisierė apgailestavo, kad pražuvo senos 16 mm kino juostos, kuriose pats G. Šimkus buvo užfiksavęs studentų gyvenimo akimirkas, spektaklius, gastroles ir kt. Anot R. Šimkutės, senoji vaizdo medžiaga filmą būtų galėjusi dar labiau praturtinti.

Vis tik kūrėjams neverta baimintis – filmas ne tik įtraukė žiūrovus, bet ir suteikė daug šviesos, šilumos, emocijų, erdvę mintims. Pasibaigus filmo peržiūrai užsimezgė šiltas šilutiškių pokalbis su svečiais: apie teatro meno reikšmę bendroje kultūros, meno, socialinių aktualijų plotmėje, apie tikrąją žmogaus paskirtį ir lemtį. „Tegu eina liepsnodami“ ko gero yra filmas ne tik apie režisieriaus, teatro pedagogo G. Šimkaus gyvenimą, bet apie gyvenimą apskritai, apie santykį su savimi ir aplinkiniais, ištikimybę vertybėms, suteikiančioms prasmę gyvenimui – mįslingam, dramatiškam ir nuostabiam nuotykiui.

 

Virginija Veiverienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai
Exit mobile version