Šilutiškių bibliotekų vadybos patirtis – tarptautiniame seminare

2011 m. balandžio 29 d., F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyrius

Lietuvos bibliotekų bendruomenėse balandžio 26 – gegužės 3 dienomis vyksta vienuoliktoji nacionalinė bibliotekų savaitė.

Ta proga Klaipėdos universiteto bibliotekoje surengtas tarptautinis seminaras „Lyderystė ir bibliotekų veiklos organizavimas nuolatinių pokyčių sąlygomis”, dalyvaujant Klaipėdos universiteto, JAV ir Latvijos bibliotekininkystės mokslininkams.

Pranešimą seminare „Lyderis ir naujoviška biblioteka. Kaip juos abu atpažinti?” skaitė ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė. Pranešėja kalbėjo apie naujos kartos šilutiškių bibliotekininkų – lyderių ir visos bibliotekininkų bendruomenės ugdymo, motyvacijų skatinimo, naujovių paieškos ir diegimo tradicijų kaitą, pristatė bibliotekos patirtį, pasitelkiant Pamario krašto bendrojo lavinimo mokyklų ir kitų švietimo institucijų partnerystę užklasiniam jaunuomenės užimtumui, bei pedagogų kūrybinei saviraiškai bibliotekose.

Profesorius iš JAV Akrus universiteto, Fulbright programos stipendiatas Delmus E. Williams itin palankiai įvertino šilutiškių kultūros viešųjų erdvių ir knygos bei rašto paveldo renginių patirtį, akivaizdžiai pasitarnaujančią ne tik regiono nevyriausybinių organizacijų bei trečiojo amžiaus bibliotekų paslaugų vartotojų sangrąžai į biblioteką, bet ir efektyviai lyderiaujančių bibliotekininkų ugdymui. JAV Lutges universiteto profesorius, Fulbright programos stipendiatas Latvijos universitete John Lubans Jr., išleidęs knygą „Vidurio vadovavimas” (2010), teigė, kad „kuo demokratiškesnė bibliotekos aplinka, tuo aukštesnis bibliotekos bendruomenės produktyvumas ir kūrybingumas”. Anotavęs šilutiškių pranešimą, prof. J. Lubans Jr. pastebėjo, kad „akivaizdu, Šilutės biblioteka yra stipri bendruomenės traukos ir lyderių kaitos vieta. O tai – svarbiausia”.

Klaipėdos universiteto biblioteka gavo prof. D. E. Williams pasiūlymą šiame tarptautiniame seminare visus šešis skaitytus pranešimus suredaguoti ir paskelbti leidyklos Emerald (JAV) kasmet išleidžiamame straipsnių rinkinyje bibliotekų vadybos klausimais. Tokiu atveju šilutiškių bibliotekininkų profesinio lyderiavimo patirtis pasiektų ir vienos iš senųjų pasaulio demokratijos valstybių – JAV knygininkų bendruomenę.

Spausdinti
Facebook komentarai