Adventą pasitinkant

adventas2011 m. lapkričio mėn. 28 d.

Penktadienį Pašyšių bibliotekoje įvyko kaimo moterų seklyčios advento popietė „Uždekime paskutinę advento žvakę“. Neseniai saulėje žibėjo rudens lapų auksas, o dabar plikose medžių šakose, nors ir labai nedrąsiai, kartais jau ūbauja ateinančios žiemos vėjas.

Vis rečiau šviečia saulė, o dienos ūkanotos – vos spėja išaušti ir vėl temsta. Su kalendorine žiemos pradžia atėjo ir adventas, atverdamas mūsų sielas gerumui, atlaidumui ir santarvei.
Adventas – ikikalėdinis laikotarpis, susikaupimo, pasiruošimo Kristaus gimimo šventei, Kalėdoms, laikas. Tai kasmet pasikartojantis laikotarpis, apimantis keturias savaites. Advento pradžia įprasta laikyti lapkričio 30-ąją – Andriejaus dieną.
Popietės metu smagiai praleidome laiką gurkšnodamos arbatą, išvirtą iš namuose užaugintų arbatžolių, ragaudamos pačių keptus saldumynus. Renginį paįvairino Pašyšių pagrindinės mokyklos mokiniai (vad. E. Blažienė), groję kanklėmis, kartu su svečiais giedoję giesmeles, atlikę keletą kalėdinių dainelių. Buvo uždegtos ir adventui skirtos keturios žvakės. Advento simboliai – žalias vainikas ir keturios žvakės, reiškiančios keturias advento savaites. Žvakių uždegimas reiškia atgimimą, augančią šviesos pergalę prieš tamsą. Renginio metu mergaitės papasakojo, ką reiškia kiekviena uždegta žvakė. Pranašų žvakutė žmonių širdyje įžiebia meilės ir džiaugsmo šviesą. Betliejaus žvakutė linki visiems laimės, o Kalėdų žvaigždelė paliečia tolimiausias širdies kerteles. Piemenų žvakelė šviesdama siunčia žmonėms geriausius ir gražiausius linkėjimus. Angelų žvakutė sudegina tai, kas buvo bloga, nušviečia tamsybes ir sušildo.
Renginio pabaigoje svečiai buvo pavaišinti kūčiukais, jiems padovanota po angeliuką.

adventas1

 

Spausdinti
Facebook komentarai