Su skaitytojais susitiko Audrius Šikšnius

img_36232011 m. gruodžio mėn. 9 d., Klemensas Stulga

„Ašara paukščio sapne” – taip simboliškai vadinosi gruodžio 9-osios popietę Traksėdžių bibliotekoje įvykęs renginys – susitikimas su Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos nariu, skaitančiai Šilutės visuomenei jau gerai žinomu kūrėju Audriumi Šikšniumi. Šį kartą Audrius į Traksėdžius atvyko ne vienas – jį lydėjo Šilutės kamerinio teatro aktorius Vygantas Paldauskas.

Literatūrinį susitikimą, į kurį atvyko nemažas būrelis Audriaus kūrybos gerbėjų – Traksėdžių bendruomenės atstovų, mokyklos mokinių, mokytojų – pradėjo Birutė Morkevičienė, viena iš pagrindinių A. Šikšniaus kūrybos vertintojų, kuriai autorius jau daugelį metų pateikia gražia rašysena tvarkinguose rankraščiuose surašytus išgyvenimus, pastebėjimus.
Ramiu, tačiau išraiškingu balsu kūrėjas perskaitė keletą jau žinomų eilėraščių iš paskutiniojo poezijos rinkinio „Du keršuliai karvelėliai”, pluoštelį naujų ir dar niekur nespausdintų kūrinių, kurie pateks į šiuo metų rengiamą poezijos rinkinį „Atsivėrimai”.
Beje, šiuo metu Audrius, jau spėjęs išleisti keletą eilėraščių rinkinių, ėmėsi, literatūros kritikų nuomone, dar sudėtingesnės kūrybos – pradėjo kurti noveles. Būtent apie tai ir pasisuko kalba: autorius pradėjo intriguotą pasakojimą apie tai, kas paakino imtis kitokio žanro kūrybos. Klausytojai sužinojo, kad rengiamos dar vienos naujos rašytojo knygos – novelių rinkinio–  beveik visi herojai turi realius prototipus, o veiksmas remiasi tikrais įvykiais. Rašytojas labai vaizdingai pasakojo apie vieną iš prototipų – be galo įdomaus likimo moterį. Anot Audriaus, klausant šios moters pasakojimų apie gyvenimą ir likimus, galima būtų sukurti didelės apimties epinį kūrinį.
Ištraukas iš naujos novelės „Paklausk žalčio” vaizdingai perskaitė aktorius V. Paldauskas.  Visiems buvo įdomu sekti virsmą, kaip Audriaus papasakota istorija apie labai sudėtingo likimo moterį, jos prietaringą baimę, atsiradusią neapgalvotai kastuvu sukapojus     senovės Lietuvoje itin garbintą žaltį (šeimos židinio, mirusių protėvių  ir gerovės saugotoją),  kurio nužudymas tapo vienos šeimos kelių kartų prakeiksmu – virsta realiu literatūros kūriniu.
Novelė parašyta paprasta, tačiau labai sodria ir vaizdinga kalba. Ne vienas klausytojas, išgirdęs autoriaus pasakojimą ir aktoriaus perskaitytas novelės ištraukas, susimąstė – gal mes pernelyg greitai esame linkę smerkti žmones, kuriems gyvenime nelabai pasisekė, gal be reikalo kiekvieną kitaip atrodantį ar ne visai socialiai besielgiantį skubame išbraukti iš mūsų visuomenės, net neišklausę jo gyvenimo išpažinties.
Pasibaigus renginiui, Audrius su savo skaitytojais neatsisveikino. Spalio  penktą dieną Traksėdžių bibliotekoje įvyks jau penktasis susitikimas su skaitytojais – bus pristatytas ir aptartas naujasis eilėraščių rinkinys „Atsivėrimai”.

Spausdinti
Facebook komentarai