Žodžiai ir muzika – sielos atgaivai

traksedziai2012 m. kovo 15 d., Vida Paldauskienė

Dangus – tai aš, o saulė – tu.
Lietus – tai aš, o rūkas – tu.
Tavy skęstu, grimztu tavy…
Savom mintim lyg debesy…
Tarytum jūros pakrašty…
Kaip smėlis skęstu vandeny…

Saulius Grinkevičius, iš poezijos rinkinio „Aš tau”

Šeštadienį, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, Traksėdžių bendruomenės nariai buvo pakviesti į kūrybos popietę, kurios metu meninio žodžio gerbėjams  pristatyta Sauliaus Grinkevičiaus poezijos knyga „Aš tau”.

Renginio pradžioje bibliotekininkė Vida Paldauskienė pasveikino susirinkusius popietės dalyvius, moterims buvo įteikti gražūs Ritos Užgalienės meniškai iškarpyti  karpiniai.
Vėliau Traksėdžių bendruomenės atstovė Valerija Daukantienė pristatė atvykusius svečius: eilėraščių rinkinį „Aš tau” išleidusį Saulių Grinkevičių ir džiazo muzikantą, gitaros virtuozą, Eugenijų Jonavičių.
Atvirumas ir nuoširdumas, puikūs skaitovo įgūdžiai padėjo poetui greitai surasti bendrą kalbą su skaitytojais. Ir nieko nuostabaus – daugelis rinkinio „Aš tau” eilėraščių parašyti savotiško dialogo forma: ar autorius rašytų apie gamtą, ar tiesiog apie paprastus žmogiškus jausmus – lyrinis herojus visur ieško glaudaus kontakto su adresatu (skaitytoju, klausytoju, artimu ar tiesiog visai  nepažįstamu), su kuriuo nuoširdžiai dalijasi savo išgyvenimais, jausmais. Daugelyje eilėraščių šalia įvardžio „aš” netrukus atsiranda įvardis „tu”. Tai pastebima ir lakoniškuose eilėraščių pavadinimuose: „Aš – tu”, „Tu šalia”, „Tu arti”, „Aš į tave žiūrėt galiu…”, „Šalis, kur tu buvai”, „Būk”, „Vos išvydus tave”, „Tu”, „Tavęs link”, „Tu išeisi” ir kiti. Vėliau pats autorius, kalbėdamas apie savo kūrybą, neslėpė, kad jam labai artima dualizmo filosofinė teorija, materialių ir dvasinių vertybių persipynimas, žmogaus ir gamtos, visatos harmonija. 
S. Grinkevičius mielai su klausytojais pasidalino kūrybos „technologijomis”  – popietės dalyviai savo akimis galėjo pamatyti, kaip iš atskirų popieriaus lapų, pribraukytų ir primargintų korektūrų pamažu randasi būsimos knygos signalinis egzempliorius ir galiausiai – gražiai ir kokybiškai išleista knyga, maloni akiai ir teikianti atgaivą sielai, o į renginį atvykę mokiniai turėjo  mūsų kraštuose retokai pasitaikančią galimybę – pasiklausyti gyvos ir sodrios žemaičių tarmės.  
Ne mažiau įdomus klausytojams buvo ir kitas renginio dalyvis, jau žinomas džiazo muzikantas E.Jonavičius, kuris ne tik įdomiai papasakojo apie savo kūrybinius ieškojimus, bendravimą su garsiais Lietuvos ir ne tik mūsų šalies muzikantais, bet ir gitara virtuoziškai atliko keletą kūrinių. Klausytojai turėjo retą galimybę pamatyti ir išgirsti, kaip vyksta kūrybos procesas: abu vyrai – džiazo muzikantas ir poetas – pasitelkę improvizacijos gebėjimus, per keletą minučių sukūrė ir  atliko bliuzo stiliaus kūrinį.                  
Abiejų kūrėjų nuoširdumas ir paprastumas į diskusiją pamažu įtraukė ir popietės dalyvius.
Beje, popietėje dalyvavo net keletas Traksėdžių bendruomenės narių, kuriančių eilėraščius, dalyvaujančių fotografijos parodose. Buvo atvykęs fotografijų ciklu apie durpyno gamtą pagarsėjęs Algimantas Sakalnykas, poezijos knygą išleidusi ir keletą fotografijos parodų surengusi Birutė Morkevičienė, jau ne viename Traksėdžių bendruomenės renginyje dalyvaujanti menininkė Monika Juodvalkė, minėta meniškų karpinių autorė R. Užgalienė.
Popietė užtruko apie pora valandų, tačiau renginys jo dalyviams tikrai neprailgo. Visi, kas norėjo, galėjo įsigyti 2006 m. leidyklos „Naujasis lankas” išleistą S.Grinkevičiaus eilėraščių rinkinį „Aš tau” su autoriaus autografais.
Prieš atsisveikindami, abu menininkai ir renginio dalyviai apžiūrėjo ir aptarė bibliotekos vestibiulyje šiuo metu eksponuojamą įdomią 15-osios rašytojos Ievos Simonaitytės premijos laureatės tautodailininkės Erikos Juknevičienės  fotografijų parodą „Pas močiutę kaime”. 

Spausdinti
Facebook komentarai