Literatūrinį rudenį „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį’ 2012″ pasitinkant

liauciu12012 m. liepos 18 d., Virginija Koncevičiūtė

 

Liepos 14 dieną Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Laučių filiale vyko susitikimas su kraštiete Dainora Pociūte – habilituota humanitarinių mokslų daktare, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros profesore, tyrinėjančia reformacijos istoriją ir ankstyvųjų Naujųjų laikų intelektualinę istoriją.

Į susitikimą su gerbiama viešnia, kilusia iš Laučių, atėjo buvę mokytojai, klasės draugai, kaimynai. Dainora Pociūtė pristatė savo naujausią knygą „Abraomas Kulvietis: Pirmasis Lietuvos reformacijos paminklas”, kurioje įtaigiai pasakojama apie pirmąjį Lietuvos intelektualą, vieną žymesnių XVI a. asmenybių, lietuvių raštijos pradininkų, kultūros veikėją, baigusį Krokuvos, Leipcigo, Liuveno, Vitenbergo ir Sienos universitetus. Pastarajame jis įgijo pasaulietinės ir bažnytinės teisių daktaro laipsnį. Autorei pirmajai pavyko rasti įrašus, patvirtinančius šį faktą.
Po studijų Vakarų Europoje, kur mokėsi senovės kalbų (graikų, hebrajų, lotynų), Abraomas Kulvietis grįžo į Lietuvą ir, remiamas karalienės Bonos Sforcos, Vilniuje, Valdovų rūmuose, įkūrė pirmąją aukštesniąją mokyklą bajorų vaikams.
Dainora Pociūtė renginio metu pasakojo apie savo mokslinę sėkmę ieškant Abraomo Kulviečio 1543 metais sukurto tikėjimo išpažinimo Confessio fidei teksto. Šį tekstą autorė rado Anglijoje, Durhamo universiteto bibliotekoje. Tai yra vienintelis iki šiol žinomas knygos, kurioje išspausdintas šis Kulviečio veikalas, egzempliorius.
Susitikimo pabaigoje Dainora Pociūtė Laučių bibliotekai padovanojo savo knygą apie Abraomą Kulvietį. Beje, autorė šį leidinį yra pateikusi literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį’ 2012″ vertinimo komisijai. Tad belieka laukti naujų susitikimų su gerbiama kraštiete.

liauciu2

Spausdinti
Facebook komentarai