Tarptautinė konferencija „Bibliotekos tinkluose: kuriančios, dalyvaujančios, bendradarbiaujančios”

ifla 0452012 m. rugpjūčio 14 d., Konferencijos dalyvės Laima Dumšienė ir Dalia Pupšytė

 

Rugpjūčio 8-9 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vyko tarptautinė konferencija „Bibliotekos tinkluose: kuriančios, dalyvaujančios, bendradarbiaujančios” („Libraries in Networks: Creating, Participating and Co-operating”), kurią organizavo tarptautinė bibliotekininkų asociacijų ir institucijų federacija (IFLA) ir Lietuvos bibliotekininkų draugija. Viena iš šio renginio organizatorių buvo ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka. Dalyvauti konferencijoje buvo pakviesti F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai: Informacijos skyriaus vedėja Laima Dumšienė, to paties skyriaus vyr. bibliotekininkė Sandra Jablonskienė ir Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Dalia Pupšytė.

Taip pat š. m. rugpjūčio 11-17 dienomis Helsinkyje (Suomija) organizuotas kasmetinis tarptautinis 78-asis IFLA kongresas, skirtas bibliotekininkams ir informacijos specialistams. Kiekvienais metais tarp pasaulio šalių vyksta didelė konkurencija, kuriai iš jų suteikti teises rengti IFLA tarptautinį kongresą bei jį lydinčias konferencijas. Šiemet IFLA atstovai pasirinko Lietuvą ir pasiūlė Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje organizuoti viešųjų bibliotekų darbuotojams skirtą satelitinę konferenciją anglų kalba.
Kaip juokavo konferencijos moderatorė IFLA viešųjų bibliotekų skyriaus narė Rebekka Pilppula, šio tipo satelitinės konferencijos mažesnės ir linksmesnės, dalyviai turi puikią progą pabendrauti, kai tuo tarpu IFLA rimti kongresai suburia kelis šimtus dalyvių.
Konferencijoje buvo dalinamasi sėkmės pavyzdžiais, kaip dirbant kartu, veikiant tinkluose ir bendradarbiaujant galima pasiekti puikių rezultatų. Pagrindinės konferencijos temos: bibliotekos tinkluose – kaip jos atrodo; bibliotekos, kaip „kūrybos laboratorijos” teikiančios vartotojams galimybes atrasti, tirti ir sujungti; bendradarbiavimas ir partnerystė tarp viešųjų bibliotekų ir bendruomenės. Pastarąja tema savo pranešimą „Vietinių ir tarptautinių bendradarbiavimo ryšių svarba skaitytojų bendruomenei” skaitė F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja Laima Dumšienė.
Pranešėjai dalinosi savo bibliotekų darbo patirtimi, kaip bibliotekas priartinti prie bendruomenės, kurti naują įvaizdį ir identitetą, keisti „žaidimo taisykles”, teikti ir tobulinti prieigą prie informacijos resursų bei užtikrinti bibliotekų svarbą ir išlikimą kūrybingai dirbant suvienijant žmones, technologijas ir procesus bendruomenės labui. Kolegos L. D. Nielsen ir J. Mulvad iš Danijos Aarhus viešosios bibliotekos ne tik pristatė Šiaurės šalių viešųjų bibliotekų tinklo veiklą, bet ir surengė seminarą, kurio metu visi dalyviai buvo įtraukti į modernių bibliotekų ateities tendencijų kūrimą. Seminaro šūkis – niekada nereikia bijoti suklysti ir pasakyti „Aš padariau klaidą”, ko mes dažnai bijom ar nenorim pripažinti. Danijoje organizuojamos inovacijų stovyklos, užsidarymo susitikimai 24–36 valandoms bei kiti kūrybiškumą išlaisvinantys grupinio darbo metodai, žaidimai. Kūrybiškumą išlaisvinti nėra taip paprasta, nes dažnai vidinis balsas sako: „atrodysi kvailai”, „tavęs nesupras”, „niekam to nereikia”, „tave apkalbės” ir pan. Kūrybiškumas neišsivysto suvaržytoje aplinkoje.
Konferencijoje buvo aptartos bibliotekininkų kompetencijos didinimo ir vartotojų ugdymo temos. E. Harju iš Suomijos pranešime „Kaip pažadinti smalsumą” papasakojo apie Interneto autobusą, skirtą suaugusiųjų mokymui dirbti kompiuteriu. Suomiai jau nuo 1979 m. garsūs savo mobiliomis bibliotekomis, kurių šiuo metu šalyje veikia 15. Mobilios bibliotekos, vykdamos per atokiausius šalies kampelius, sustoja 1420 stotelių, kur jų laukia skaitytojai. O dabar jau atvykstantys interneto autobusai suteikia galimybę pasinaudoti ir kompiuterių bei interneto paslaugomis.
Konferencijoje aptarti įvairūs bibliotekų bendradarbiavimo ir partnerystės su kitomis institucijomis klausimai, pasidalinta gerąja bibliotekų partnerystės su bendruomenėmis patirtimi, pristatytos inovatyvios ir kūrybiškai dirbančios bibliotekos. Savo veiklą pristatė Martyno Mažvydo nacionalinės bibliotekos, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Utenos viešųjų bibliotekų atstovai, pranešėjai iš kaimyninės Latvijos, Skandinavijos šalių – Danijos, Suomijos, Norvegijos, o taip pat iš Didžiosios Britanijos, Rusijos ir tolimosios Australijos.
Prieita prie bendros išvados, jog kiekvienas bibliotekininkų susitikimas dalinantis patirtimi ar iškilusiomis problemomis suteikia praktikos ir naujų idėjų.

ifla 041

ifla 015

ifla 002

ifla 003

ifla 004ifla 008

ifla 021

ifla 029

ifla 031

Spausdinti
Facebook komentarai