Bibliotekoje – spalvotos Klaipėdos skulptūrų parko istorijos

pleneras 0082013 m. sausio 16 d., Aldona Norbutienė

Minint Didžiosios ir Mažosios Lietuvos susijungimo 90-metį, Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta Tarptautinio akvarelės plenero’2012 paroda „Klaipėdos skulptūrų parko pasakojimai”. Parodos atidaryme dalyvavusi šio plenero organizatorė, klaipėdietė dailininkė Renatė Lūšis sakė, kad plenerui pasirinkta vieta – skulptūrų parkas, nėra atsitiktinė, nes šioje erdvėje vyksta kultūrinis gyvenimas.

Ji trumpai apžvelgė Skulptūrų parko kūrimosi istoriją. Parkas įkurtas senųjų miesto kapinių (1820–1970) teritorijoje. 1975 m. Klaipėdos vykdomojo komiteto sprendimu buvo nutarta kapines panaikinti ir jų vietoje formuoti skulptūrų parką. Tuo pat metu buvo skelbta, kad visi norintys gali savo artimuosius perlaidoti kitose kapinėse. Skulptūrų parkas, dar vadinamas Mažvydo vardu. Jo teritorija žymi istorinį memorialinį palikimą, įamžinant čia palaidotų įžymių žmonių atminimą. Čia pastatytas paminklas žuvusiems 1923 m. Klaipėdos sukilime, kurio metu vykdyta karinė akcija ir Klaipėdos kraštas prijungtas prie Lietuvos. Šią istorinę 90-metų sukaktį šiomis dienomis ir minime. Anot dailininkės R. Lūšis, prie Skulptūrų parko kūrimosi daug prisidėjo tuometinis Klaipėdos Vykdomojo komiteto pirmininkas Alfonsas Žalys. Jis rūpinosi Klaipėdoje rengiamais skulptorių simpoziumais, kurių metu sukurtos skulptūros buvo statomos parke ir iškilmingai pristatomos visuomenei. Šiuo metu parko teritorijoje yra 116 įvairios tematikos meninių skulptūrų, jas sukūrė 61 skulptorius iš Lietuvos, Meksikos, Prancūzijos, Baltarusijos, Latvijos, kitų užsienio valstybių.
Skulptūrų parkas atšventė 35 metų savo gyvavimo metines. Praėjusių metų liepos mėn. jame uostamiesčio dailininkės R. Lūšis iniciatyva kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi ir buvo surengtas Tarptautinis akvarelės pleneras’2012 tema – „Klaipėdos skulptūrų parko pasakojimai”. Šią temą dailininkai pradėjo gvildenti dar 2011 m., nes tai vienas iš įdomiausių kultūros objektų Klaipėdoje, jungiantis senųjų miesto kapinių istoriją ir moderniosios skulptūros galeriją po atviru dangumi. Plenere dalyvavo 18 dailininkų iš Lietuvos, Švedijos, JAV, Rusijos. Jų sukurti darbai atspindi parko istoriją, jo vietą dabartiniame miesto kultūriniame ir dvasiniame gyvenime. Filosofiški pamąstymai apie pasaulį ir menininkų dvasios reiškinių atspindžiai susipynė autorių darbuose.
„Gyvenimas, mirtis, amžina būtis. Niekas niekur nedingsta…”, savo mintis reiškė į parodos atidarymą atvykusi plenero dalyvė, dailininkė Jolanta Vitkutė. Plenero metu dailininkai pakvietė visus norinčius lieti akvareles į atviros akvarelės liejimo dirbtuves, įsikūrusias Skulptūrų parke. Viena iš jų į Šilutę atvykusi dailininkė Tatjana Simonaitienė išsakė šiltus padėkos žodžius ilgametei plenerų organizatorei, dailininkei R. Lūšis už entuziazmą, vykdant šią gražią misiją, į kurią įtraukiami ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos bei užsienio šalių menininkai. Šiuo metu bibliotekoje veikiančioje parodoje eksponuojami šešiolikos autorių sukurti darbai, „pasakojantys Klaipėdos skulptūrų parko istorijas” meno kalba. Darbuose vyrauja vandens spalvos: žalsvų, persiliejančių perlų ir mėlyni atspalviai.
Po pokalbio prie parodos susirinkusieji buvo pakviesti peržiūrėti video medžiagą apie vykusį plenerą bei jo metu sukurtų darbų pristatymą Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos muzikos skyriuje surengtoje parodoje. Renginyje šventinę nuotaiką muzikiniais garsais kūrė Šilutės r. meno mokyklos akordeonistai Emilija Lidžiūtė, Laura Šveikauskaitė, Gabrielė Norvaišaitė ir Benas Taroza, vadovaujami mokytojos Loretos Kabanovos. „Lai kūrybos paukštė ir toliau Jus lanko” – tai palinkėjimas kūrėjams, Klaipėdos krašto kultūros puoselėtojams, įrašytas atsiliepimų knygoje, kurį paliko viena iš pirmųjų parodos lankytojų. Paroda F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje veiks iki vasario 14 d.

pleneras 006

pleneras 007

pleneras 016

pleneras 008

Spausdinti
Facebook komentarai