Šviesos skaitymai

img 81482013 m. sausio 16 d., Klemensas Stulga

Sausio mėnesį Šilutės mieste ir rajono gyvenvietėse netrūko renginių, skirtų Klaipėdos krašto atgavimo 90-osiosms metinėms paminėti. Ketvirtadienio popietę Traksėdžių bendruomenės nariai taip pat rinkosi į renginį vietinėje bibliotekoje „Šviesos skaitymai „, skirtą Klaipėdos krašto prie Lietuvos prisijungimo jubiliejui.

Bibliotekininkė Vida Paldauskienė, pasitelkusi į pagalbą Traksėdžių pagrindinės mokyklos darbuotojus ir mokinius, aktyvius bendruomenės narius, pristatė 2012 m. UAB „Petro ofsetas” išleistą Jono Vanagaičio almanachą „Kovos keliais”.
Beje, šis gausus įdomių iliustracijų ir vertingos istoriografinės medžiagos, atspindinčios Mažosios Lietuvos gyventojų lietuvių svarbiausius politinio, ekonominio, kultūrinio gyvenimo įvykius, kovos už savo teises ir kalbą epizodus, leidinys, tapęs bibliografine retenybe, pirmą kartą išleistas 1938 m., buvo skirtas Klaipėdos krašto prisijungimui prie Lietuvos 15-os metų sukakčiai paminėti.
Vakaro metu Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė, direktoriaus pavaduotojai Klemensas Stulga ir Rita Užgalienė, septintos klasės mokinės Jovita Rudytė ir Deimantė Plauškaitė, dešimtokė Eglė Mickevičiūtė, bendruomenės narės Valerija Daukantienė ir Aušra Norvaišienė pasikeisdami skaitė ir komentavo šiame garsiame almanache aprašytus svarbius ne tik Mažajai Lietuvai, bet visam mūsų kraštui įvykius, atsiminimus apie garsius Klaipėdos krašto žmones.
Renginio dalyviai džiaugėsi, kad į susitikimą atvyko svečias – visai Šilutei gerai žinomas bardas – Adas Nausėda, kuris mielai sutiko atlikti keletą dainų apie Lietuvą, mūsų kraštą, žmogiškus jausmus.

img 8146

img 8138

img 8126

img 8127

img 8148

 

Spausdinti
Facebook komentarai