Geriausia Pamario krašto bibliotekininke tituluota Regina Juškienė

img 42982013 m. balandžio 29 d., Laima Putriuvienė

13-ą kartą Lietuvos bibliotekininkų draugijos paskelbta Nacionalinė bibliotekų savaitė „Nežinai? Pėdink į biblioteką!” penktadienį pakvietė į Geriausio Pamario krašto bibliotekininko šventę. Geriausio Pamario krašto bibliotekininko titulas kasmet teikiamas vienam iš 50 kolegų. Už praėjusių metų veiklą garbingas apdovanojimas atiteko Saugų filialo bibliotekininkei Reginai Juškinei. Bibliotekininkų šventėje įteiktos dar trys nominacijos: „Metų universaliausias skaitytojas 2012″, „Veržliausias žurnalistas – bibliotekos viešintojas 2012″ ir „Dosniausias rėmėjas 2012″.

Šventė – stilizuotoje karčemoje

Kaip ir pridera, karčemoje skambėjo muzika, netrūko geros nuotaikos, šmaikštaus žodžio. Šventės organizatoriai jaukią aplinką kurdami pakabino pavasariškas sūpuokles, malūnų sparnus. Svečius pasitiko svetingi bibliotekininkai bei karčemos šeimininkės šinkorkos: neprilygstamoji Sandra, išradingoji Vita. Saugų J. Mikšo pagrindinės mokyklos mokinių kapela (vad. V. Gončarova) pagrojo linksmų melodijų. Šmaikštaus žodžio už prijuostės neieškanti šventės vedėja šinkorka Sandra Jablonskienė dėkojo muzikantėms, o jai talkinusi Vita Gerulienė joms įteikė originaliai supakuotą dovanėlę. Netrukus pasipylė dovanų lietus.
Bibliotekininkai pademonstravo savo sukurtą vaizdo pasakojimą „Kokie mes esame”. Išradingais titrais ir nuotaikinga muzika įgarsintas filmas pademonstravo, ką bibliotekininkai veikė 2012-aisiais. „Mes dirbome, dirbome, paskui poilsiavome, keliavome ir vėl dirbome. Dirbome taip greitai, kad nespėjome rodyti posūkių”, – šmaikštavo šventės vedėja Sandra. Be kita ko, Sandros Jablonskienės vadovaujama Lietuvos bibliotekininkų Šilutės skyriaus draugija 2012 m. pripažinta geriausia šalyje.
Lietuvos bibliotekininkų draugijos Šilutės skyriaus tarybai buvo pristatytos net 5 pretendentės Geriausio Pamario krašto 2012 m. bibliotekininko vardui gauti. Šventės vedėja pristatė keturias: Šilutės miesto filialo bibliotekininkę Virginiją Degutienę, Degučių – Eleną Dragūnienę, Vainuto – Bronę Paldauskienę, Traksėdžių – Vidą Paldauskienę.
Pretendentei į Geriausio Pamario krašto bibliotekininko titulą, Šilutės miesto filialo bibliotekininkei Virginijai Degutienei Šilutės r. savivaldybės administracijos direktorius Raimundas Ambrozaitis įteikė Savivaldybės padėką. Jis taip pat padėkojo gausiam bibliotekininkų kolektyvui už knygos sklaidą bei turiningą kultūrinį gyvenimą.
LR Seimo nario Artūro Skardžiaus rūpesčiu Degučių filialo bibliotekininkei Elenai Dragūnienei paskirta Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko padėka. Ją įteikė LR Seimo Pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis ir Seimo nario Artūro Skardžiaus padėjėja Vilma Stungurienė.
Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. Renaldas Gudauskas už kūrybingą ir netradicinį vaikų skaitymo, jaunimo solidarumo ir tolerancijos kaimo bendruomenėje skatinimą padėkos raštu padėkojo Vainuto filialo bibliotekininkei Bronei Paldauskienei. Padėką įteikė F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė.
Lietuvos bibliotekininkų draugijos Šilutės skyriaus pirmininko pavaduotoja Laima Dumšienė Lietuvos bibliotekininkų draugijos padėką įteikė Traksėdžių filialo bibliotekininkei Vidai Paldauskienei. Paskelbta, kad Traksėdžių filialo bibliotekininkė laimėjo ir Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos įsteigtą „Jonvabalio” nominaciją už skaitymo skatinimą, meilės knygai ugdymą ir aktyvią veiklą buriant bendruomenę.
Po apdovanojimų priminta, kad šventė vyksta karčemoje, taigi, pretendentėms į Geriausio Pamario krašto bibliotekininko titulą užrištos stilizuotos prijuostės, jos priimtos į „super mergaičių” gretas.
Kol svečiai vaišinosi gardžia namine gira, šinkorka Sandra pakvietė pasižiūrėti, anot jos, įtempto siužeto filmą, atskleidžiantį visą tiesą, kodėl Geriausio Pamario krašto bibliotekininko titulą 2012 m. laimėjo Saugų filialo bibliotekininkė Regina Juškienė. Bibliotekininkų sukurtame filme mintimis apie knygą, jos reikšmę gyvenime, biblioteką ir Saugų filialą bei joje šeimininkaujančią Reginą Juškienę dalijosi Saugų kaimo šviesuomenė.
Pasak Saugų seniūnijos kaimo bendruomenės „Saugų artuma” pirmininko Vytauto Laurinavičiaus, knyga – žinių šaltinis, o biblioteka – ne tik knygos, bet ir įdomių susitikimų su knygų, parodų autoriais vieta. V. Laurinavičius su knyga nesiskiriantis nei darbe, nei namie, kur yra sukaupęs per 2000 leidinių biblioteką, tačiau Saugų filialo ir jis neaplenkia.
Pasak Saugų J. Mikšo pagrindinės mokyklos direktorės Jurgitos Lidžiuvienės, biblioteka svarbi kaip kultūros židinys, o jos vedėja R. Juškienė yra bendruomenės šviesulys. Saugų seniūnė Anastazija Oželytė įsitikinusi, kad biblioteka – knygų šventovė, knyga jau mokyklos suole padeda formuoti gyvenimo pasaulėžiūrą. Seniūnijos raštvedei Violetai Astrauskienei knyga – duona kasdieninė. Pakalbinti moksleiviai filme taip pat atviravo, kad į biblioteką smagu ateiti, nes jos šeimininkė R. Juškienė visada turi kuo nustebinti.
Bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė, įteikdama geriausios Pamario krašto bibliotekininkės liudijimą Saugų filialo bibliotekininkei Reginai Juškienei, priminė, kad šis apdovanojimas yra keturioliktas. Pereinamąjį prizą nominantei perdavė geriausia 2011 m. Pamario krašto bibliotekininkė S. Jablonskienė.
Geriausią 2012 m. bibliotekininkę sveikino Savivaldybės merė Daiva Žebelienė ir dėkojo visam bibliotekininkų kolektyvui, pelniusiam Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėką už akciją „Knygų Kalėdos”. R. Juškienę taip pat sveikino Saugų seniūnijos, bendruomenės „Saugų artuma”, J. Mikšo pagrindinės mokyklos, Saugų vaikų darželio atstovai, artimieji, kolegos, vokalinis ansamblis, vadovaujamas Vidos Gončarovos, kuriame dainuoja ir pati nominantė. Atsidėkodama visiems už įvertinimą ir sveikinimus R. Juškienė paragino visus skaityti knygas, keičiančias žmonių likimus, ir padainavo kartu su vokaliniu ansambliu.

„Universaliausiu 2012 m. skaitytoju” Bibliotekininkų draugija nominavo bibliotekos skaitytoją Vitą Stasiulienę. „Veržliausiu žurnalistu – bibliotekos viešintoju 2012″ paskelbta Šilutės ir Pagėgių krašto laikraščio „Pamarys” korespondentė, šio rašinio autorė, „Bibliotekos rėmėju 2012″ nominuotas UAB „Egmina” direktorius Remigijus Baltutis.

Spausdinti
Facebook komentarai