,,Lituanica – valios ir meilės skrydis“

p7173036 3Liepos 17 dienos rytą būrelis naumiestiškių rinkosi į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialą, kur vyko renginys, skirtas legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui pažymėti. Renginyje svečiavosi Šilutės aeroklubo klubo narys Kęstutis Paldauskas.

Pristatyta bibliotekininkių parengta virtuali paroda ,,Lituanica – valios ir meilės skrydis”, pasakojanti apie vieną iš pagrindinių XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykių – transatlantinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį. Lankytojai susipažindinti su S. Dariaus ir S. Girėno biografijomis, vertingiausiais dokumentais, atspindinčiais lakūnų pasiruošimą skrydžiui,lietuvių išeivijos paramą, katastrofos aplinkybėmis ir jų tyrimu, šių dviejų lakūnų atminimą įamžinančiomis vietomis, leidiniais, fotografijose užfiksuotais vaizdais. Parodytas fragmentas iš 1959 m. sukurto dokumentinio filmo, pasakojantis apie ,,Lituanicą” ištikusią tragediją ir jos aplinkybes.
Didžiausio susidomėjimo susilaukė Šilutės aeroklubo nario Kęstučio Paldausko atvežtas jo paties rankomis konstruotas, radijo bangomis valdomas Dariaus ir Girėno lėktuvo „Lituanica” modelis. Svečias pasakojo, jog tokio modelio konstravimas užtruko visus metus. Modelio korpusas pagamintas iš medinių konstrukcijų, jis 9 kartus mažesnis už ,,Lituanikos „ originalą,. Mažieji renginio lankytojai buvo tiesiog apstulbę, kai konstruktorius užvedė modelio variklį ir ūždamas lėktuvėlis sukėlė didžiulį vėją. Tik, gaila, bibliotekos patalpose jis pakilti negalėjo…
Atsisveikindamas svečias visus pakvietė dalyvauti šiomis dienomis vykstančiuose renginiuose, skirtuose Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80- mečiui.

{gallery}documents/fotogalerija/2013_07_17_Naumiestis_darius_girenas_80metines{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai