Klaipėdos krašto auksakalių paroda bibliotekoje

img 8539Rugpjūčio 1 d. (ketvirtadienį), 17.00 val. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka kviečia į asociacijos „Klaipėdos krašto auksakalių cechas” narių kūrybos darbų parodos „Pri-su-at-jungimai”, skirtos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 90-osioms metinėms, pristatymą.
Parodoje, kurioje auksakaliai pasakoja savo jungimo interpretacijų istorijas, bus eksponuojami Vido Bizausko, Vijolijos Lingienės, Roberto Krapavicko, Ilonos Limbienės, Aušros Mačiulaitienės, Neringos Poškutės, Viktoro Sitalo, Danieliaus Šimkaus auksakalystės darbai.
Šilutiškio Roberto Krapavicko sukurtas sidabrinis obuolys su byrančiomis sėklomis parodos dalyvių buvo vienbalsiai pripažintas kaip žavingiausias. Anot autoriaus: „Obuolys – tai toks pat Dievo kūrybos vaisius, kaip ir žmogus. Norėjau suteikti galimybę pažvelgti į šį vaisių kaip į jungtį tarp Dievo sukurto ir žmogaus interpretuoto pasaulio.
„Visata” – taip vadinasi vienas iš kaklo papuošalų, sukurtų Ilonos Limbienės: „Pasaulyje viskas sujungta į vieningą santykių audinį, tarp dvasinio ir žemiško, tarp aukštai ir žemai.”
Nuo obuolio sėklų iki Visatos – eksponuojamų darbų stilistinė įvairovė leis lankytojams patiems atrasti, atskleisti arba suteikti savo prasmę PRI-SU-AT-JUNGIMAMS.
Asociacija „Klaipėdos krašto auksakalių cechas” – tai oficialus Vakarų Lietuvos regiono juvelyrų profesinis susivienijimas, atkurtas 2011 m. gruodžio 1 d. Klaipėdoje.
Toks cechas jau egzistavo Klaipėdos mieste. Prašymas leisti steigti Klaipėdoje auksakalių cechą buvo teiktas dar 1782 metais. Tais metais Klaipėdoje atsirado trečiasis auksakalys, reikalingas cecho steigimui. Nes nuo 1720 m. Klaipėdoje tebuvo du auksakaliai. Ir tik 1784 m., po tam tikrų peripetijų, susijusių su Tilžės auksakalių cecho intrigomis, Klaipėdos auksakaliams buvo suteikta atskira privilegija cechui steigti.
Šiuo metu veikiantis auksakalių cechas rengia temines parodas ir renginius, demonstruojančius autorinių papuošalų kūrimo ir gamybos Klaipėdos krašte tradicijas, tendencijas ir naujoves. Cecho nariai populiarina auksakalystės amatą ir autorinių papuošalų kūrimą Vakarų Lietuvoje.
Šilutiškius ir miesto svečius maloniai kviečiame į trečiosios „Klaipėdos krašto auksakalių cecho” parodos pristatymą. Lankytojams bus atskleistas platus Vakarų Lietuvos juvelyrikos spektras, jie bus supažindinti su atskirų autorių kūrybos savitumais ir ypatumais. Paroda veiks Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos konferencijų salėje (IV a.).

{gallery}documents/fotogalerija/2013_09_01_auksakaliu_paroda{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai