Filmo apie Šilutės kraštą premjera

Šį šeštadienį, lapkričio 16 dieną,  21.35 val. per LRT Kultūros kanalą rodomas dokumentinis Šilutės kultūros ir pramogų centro inicijuoto filmas  „Vėliju Jum gerą giliukį, didelį stukį”. Kam sunkokas šis tarmiškas sakinys, išverčiame „Linkiu laimės didelį gabalą“.

Trumpa anotacija: išsaugotos tradicijos ir  kalba (tarmė) padeda tautai susitelkti, suvokti istoriją. Sparčiai nykstanti lietuvininkų tarmė – mažiausiai tyrinėta, o ir senųjų Pamario krašto gyventojų, dar kalbančių šia tarme, su lig metais vis mažiau ir mažiau….

Šilutės kultūros ir pramogų centro idėja – skleisti žinią moksleiviams, studentams, kraštotyrininkams, visiems, tyrinėjantiems ir besidomintiems Mažosios Lietuvos regiono istorija, nematerialiuoju paveldu. Ir ne šiaip sau skleisti, o sudominti, kad galėtume jausti savo išskirtinumą kitų regionų tarpe, kad savo bendruomenėse išskirtume pačius unikaliausius reiškinius, įvykius, žmones, išskirtume tai, kuo norime didžiuotis. 

Filme apie mūsų krašto papročius ir tradicijas lietuvininkų tarme pasakoja pedagogė Vaida Galinskienė ir etnografė Indrė Skablauskaitė, lietuvininkų giesmes atlieka Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis „Ramytė”, vadovė Giedrė Pocienė. 

Šiemet visa Lietuva jautriai globoja Tarmių metus, gruodžio 6 d. Šilutės kultūros ir pramogų centre vyks  baigiamasis mūsų krašto Tarmių metų renginys. Renginio programoje numatomas ir su kūrybine grupe. O šį filmą kūrė:

režisieriai Valdas Babaliauskas, Dalia Babaliauskienė, operatoriai Vytas Jankevičius, Vaidotas Vilkas, Andrius Vaišnoras, montuotojas Edvinas Kisielius. 

Projekto vykdytojas – Šilutės kultūros ir pramogų centras

Rėmėjai-  Kultūros rėmimo fondas ir Šilutės rajono savivaldybė.

Tikime, kad kiekvienas rasite laiko dar kartą iš naujo atrasti savo Pamario krašto lobius!!!!

Spausdinti
Facebook komentarai