Pažink didžią Mažąją Lietuvą

img 90432013 m. gruodžio 4 d., Dalia Vasiliauskytė

Vilniaus universiteto 8-ųjų akademinių dienų Šilutėje metu, lapkričio 29 d., Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko žinių turnyras „Pažink didžią Mažąją Lietuvą!”.
Žaidime savo jėgas išbandė septynios Šilutės rajono mokyklų komandos: Šilutės pirmosios gimnazijos komanda „Pelėdžiukai”, Šilutės Vydūno gimnazijos – „Triušininkai”, Šilutės r. Švėkšnos „Saulės” gimnazijos – „Už šviesą”, Šilutės r. Žemaičių Naumiesčio gimnazijos – „Nuo rubežiaus”, Šilutės r. Vainuto gimnazijos – „Vaina”, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos – „Kontrabanda”, Šilutės žemės ūkio mokyklos – „Techasas”.
Pirmą kartą bibliotekoje vyko žaidimas, paremtas populiariąja LRT televizijos laida – Lietuvos universitetų žinių lyga „Lyderiai”. Turnyrui išskirtinumo ir intrigos suteikė tai, kad žaidimą vedė pats laidos „Žinių riteriai ir damos” vedėjas, VU Istorijos katedros profesorius, o Šilutėje – žinių profesorius Alfredas Bumblauskas.

Žaidimo pradžioje profesorius pakvietė kapitonus pristatyti savo komandas ir supažindino dalyvius su turnyro taisyklėmis. Tuomet prasidėjo keturių turų žinių apie Mažąją Lietuvą maratonas. Pirmajame ture komandoms pateiktos septynios temos, kurias jos rinkosi eilės tvarka. Sunkiausiai sekėsi atsakyti į klausimą tema, kokios rūšies paukščius Prūsijoje buvo privaloma naikinti XVIII a. pirmoje pusėje. Pasirodo, karaliaus Friedricho II įsakymu reikėdavo sumedžioti nuo 6 iki16 žvirblių ir varnų. Į šį klausimą visiškai teisingai neatsakė nė viena komanda.
Antrajame, trečiajame ir ketvirtajame turuose komandoms pateikti greitieji klausimai, į kuriuos reikėjo atsakyti kuo greičiau norint surinkti kuo didesnį taškų skaičių. Greičiausiai, po pirmo teiginio, atsakyta į klausimus apie Rambyno kalną ir Vydūną bei Hermaną Zudermaną.
Pasibaigus pirmajam ir antrajam turams bei susumavus rezultatus dvi mažiausiai taškų surinkusios komandos, paliko žaidimą ir užėmė sirgalių pozicijas, o trečiajame ture liko penkios komandos.
Finale susirungė dvi daugiausiai taškų surinkusios komandos – Šilutės pirmosios gimnazijos „Pelėdžiukai” ir Šilutės žemės ūkio mokyklos komanda „Techasas”. Po įnirtingo paskutinio greitųjų klausimų turo nugalėtoja tapo Šilutės pirmosios gimnazijos komanda. Jiems atiteko pagrindinis prizas, kurį įsteigė Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka. Kiekvienai komandai už dalyvavimą žinių turnyre įteikti diplomai su viešosios bibliotekos direktorės Dalios Užpelkienės ir prof. Alfredo Bumblausko parašais. Komandoms ir turnyrą vedusiam profesoriui padovanotos bibliotekos parengtos knygos „Biblioteka – kultūros paveldo buveinė”. Renginio pabaigoje turnyro dalyviai įteikė savo įsteigtus prizus pasirinktoms komandoms, todėl visi buvo apdovanoti.
Turnyro, skirto Mažosios Lietuvos prisijungimo prie Didžiosios Lietuvos akto dienos 95-mečiui, metu prisiminta ir apžvelgta Mažosios Lietuvos istorija: svarbūs įvykiai, kultūrinis gyvenimas, iškilios asmenybės, minėtinos datos. Tokiu būdu jaunimas įgijo naujų žinių ir įgūdžių.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_12_04_turnyras{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai