Žengiame koja kojon su naujausiomis technologijomis

animacija 22013 m. gruodžio 6 d., Virginija Degutienė

Naujos informacinės ir komunikacinės technologijos skverbiasi į įvairias visuomenės veiklos sritis. Jų sparta verčia greitinti gyvenimo tempą, mokytis, tobulėti ir perteikti gaunamas žinias aplinkiniams.
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Miesto filialo bibliotekininkės gruodžio 4 d. pakvietė Šilutės Žibų pradinės mokyklos trečios klasės mokinius kartu su mokytoja Rita Kriščiūniene į animacijos kūrimo užsiėmimus su mokomąja programavimo aplinka „Scratch”. Programavimo gudrybių mokė informacinių technologijų specialistas Ričardas Čaikys.

Pasitelkus šią programą galima lengvai kurti interaktyvias istorijas, žaidimus ir animaciją. Programinė įranga sukurta valdyti kompiuterio operacijas eilės tvarka.
Užsiėmimų metu vaikai mokėsi atlikti pagrindinius veiksmus naudodamiesi kompiuteryje įvestais įrenginiais. Šios programos simbolis – kačiukas. Jis yra ir pagrindinis programos veikėjas. „Scratch” programa jaunieji bibliotekos lankytojai piešė, kūrė muziką, pasinaudoję blokais iš paletės „Garsai” ir parinkę skirtingus muzikinius instrumentus galėjo sugroti melodiją. Moksleiviai improvizavo, sukūrė savo veikėją. Jie stebėjo ir savo draugų atliktus darbus, juos analizavo.
Ši programa padeda ugdyti vaikų matematinius, loginio mąstymo, kalbos įgūdžius, pagerina pažintines funkcijas. Vaikai vertina tai kaip pramogą, nors tuo pačiu ir mokosi, dalinasi įspūdžiais, idėjomis, tai ugdo jų kūrybiškumą.
Lapkričio 11d. viešosios bibliotekos Šilutės miesto filiale lankytojai susipažino su elektroninių knygų skaityklėmis, jų privalumais. Edukacinę valandėlę vedė kompiuterinių technologijų specialistas Donatas Dobilinskas . Pamatę elektroninę skaityklę susirinkusieji pamanė, kad tai planšetinis kompiuteris. Išoriškai elelektroninė skaityklė yra panaši į planšetinį kompiuterį.
Elektroninės skaityklės – tai knygos dydžio įrenginiai, knygų puslapius atvaizduojantys prietaiso ekrane. Ekranas gali būti pagamintas elektroninio rašalo arba skystųjų kristalų pagrindu. Puslapiai keičiami spaudžiant mygtukus arba liečiant ekraną. Elektroninės skaityklės, priešingai nei knygos, yra kur kas ekologiškesnės, praktiškesnės, kompaktiško dizaino. Didžiausias privalumas – galimybė sutalpinti didžiulį kiekį informacijos viename įrenginyje. Elektronine knyga galime mėgautis lygiai taip pat, kaip įprastąja. Ji universalesnė, negali suplyšti, todėl yra ilgaamžė, patikima, praktiška ir pigesnė. Elektroninė skaityklė ypač patogi mėgstantiems skaityti kelionėse.
Edukaciniai užsiėmimai surengti vykdant Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuotą Bibliotekų plėtros programos projektą „Elektroninių paslaugų vadybininkai – kompetentingi bibliotekininkai”.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_12_06_miesto{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai