Advento pamąstymų ir muzikos aidai F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje

img 92482013 m. gruodžio 14 d., Loreta Liutkutė

Gruodžio 9 dieną, pirmadienį, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko diabeto klubo „Margainis” ir bibliotekininkų surengtas Advento vakaras „Tarp žodžio ir muzikos”, kuriame prie žvakių šviesos savo kūryba dalinosi poetas Marijus Budraitis, prasmingais dainų žodžiais ir skambančia muzika sušildė bardas Adas Nausėda.
Jaukus ir suartinantis vakaras kiekvieną palietė savaip – vieni galbūt pajuto palengvėjimą, kiti prisiminė klaidas ir skaudžius išgyvenimus.

Advento laikas tam ir skirtas, kad atsigręžtume į save ir anapus pasaulio šurmulio iš naujo pasitikrintume, kiek iš tiesų yra vertinga tai, kuo tikime ir kuo gyvename.
Vakaro metu prisiminta daug prasmingų, bet pasauliečių užmirštamų tiesų. Juk Adventą turėtume priimti kaip metą, kai Bažnyčia kviečia žmogų stabtelėti. „Jonas Krikštytojas, kol atėjo žmonėms kalbėti apie tiesą, daug laiko praleido dykumoje. Kas yra dykuma? Tyla. Tyloje žmogus gali išgirsti daug dalykų, kurie jam svarbiausi”, – tai katalikų dvasininko ištarti žodžiai, priverčiantys susimąstyti, kokios didelės vertybės yra ramybė ir tyla. Jėzus ateidamas į žemę atnešė dvi dovanas – šviesą ir šilumą, Jis yra šviesa savo žodžiu. Jei žmogus, kai jam nesiseka, sunku, liūdna atsiverstų Šventąjį Raštą, daug kas pasikeistų, nes šioje knygoje slypi stiprybė.
Prasmingų minčių išsakyta apie šeimą. 2014-ieji paskelbti šeimos metais, tai savitas priminimas, kad turime branginti tai, kas artimiausia, puoselėti meilę vieni kitiems. O kas yra meilė? Atsakymai į šį klausimą neretai subyra tarp šiuolaikinių vertybių. Šį Advento vakarą galbūt surastas paprastas ir netikėtas atsakymas, kad Meilė gyva tada, kai yra pagarba. Jei žmogaus negerbi, vadinasi, nemyli. Meilė išeiti (kaip šiomis dienomis yra populiaru sakyti) negali – jei išėjo, galima sakyti, jos nė nebuvo.
Prisimintas neretai pamirštamas arba menkai vertinamas moters vaidmuo pasaulyje, jos šventumas, pajautimas, kad moteris žemėje atspindi Dievą. Tik moteris ir Dievas gali kurti, suteikti gyvybę. Moterims linkėta šito nepamiršti – būti šviesa, ramybe ir šiluma.
Vakaro metu iš arčiau susipažinta su žinomu poetu Marijumi Budraičiu ir bardu Adu Nausėda. Skambėjo ne tik eilės ir muzika, bet kūrėjai dalinosi ir savo išgyvenimais, mintimis apie kūrybą, ateities planais. Ko gero kiekvienas, pasibaigus vakarui, atrado savyje kažką naujo, o gal seniai pamiršto, juk taip svarbu ne tik kreipti žvilgsnį į plačiuosius gyvenimo horizontus, bet išdrįsti pažvelgti ir į save.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_12_14_margainis{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai