Jaunieji skaitytojai susipažino su Kiukiu ir rašytoja Vitalija Lapina

kiukis22013 m. gruodžio 16 d., Saulina Jokubauskaitė

Šeštadienio popietę Šilutės F. Bajoraičio bibliotekoje su keistu, mielu, vaikams ir ne tik vaikams itin patraukliu personažu vardu Kiukis iš arčiau susipažinti pakvietė mažeikiškė teisininkė, teatro ir kino scenarijų kūrėja, rašytoja Vitalija Lapina.

Debiutinė knyga vaikams „Ar pažįsti Kiukį” buvo išleista dar šiais metais leidykloje „Vaga”. Beje, jau prekyboje knygelės nėra, tad smalsuoliams jos belieka ieškoti bibliotekose.
Šmaikštūs, smalsumą keliantys dialogai, paprastumu paperkanti siužeto linija sužavėjo ne tik mažuosius skaitytojus, bet ir suaugusiuosius, kurie šią knygelę šiais metais nominavo „Metų knygos rinkimuose” vaikų knygų kategorijoje.
Apsirengusi kalėdiniu nykštuku V. Lapina į F. Bajoraičio biblioteką atvyko lydima kraštietės Daivos Plikšnienės, kurios teatrui rašytoja kuria pjesę. Vėliau D. Plikšnienė, vadinama V. Lapinos kūrybine krikštamote, paskaitė iš knygelės smagią ištrauką. Vaikai, gurkšnodami arbatą ir skanaudami pyragėlius, linksmai ir turiningai praleido susitikimo valandėlę.
Kalbėdama apie save rašytoja neslėpė ir šmaikščiai pasivadino didele melage, tai yra melą slepiančia istorijose, pasakėlėse, scenarijuose.
Pagrindinis knygelės personažas Kiukis, pasak autorės, atsirado visai tyčia, o gal netyčia. Tikrasis Kiukis, kaip pasakojo V. Lapina, gyvenime atsirado daugiau nei prieš dešimt metų. Pirmoji pasakojimų klausytoja buvo dukra Luka, kurios vardu ir pavadinta knygoje aprašoma mergaitė. Tačiau autorė susirinkusiuosius perspėjo, kad veikėja Luka nėra jos dukra Luka, todėl šių mergaičių tapatinti negalima.
„Kai vakarais dukrai kurdavau ir sekdavau įvairius pasakojimus, vienas iš pagrindinių veikėjų ir buvo Kiukis. Tačiau istorijų neužsirašinėjau ir, kai Luka paprašydavo papasakoti apie Kiukį ir elektros bobą, suglumdavau, nes reikėdavo pagalvoti, ką aš ten anksčiau sakiau? Taip teko pradėti užsirašinėti”, – prisipažino V. Lapina.
Autorės kūrybą pamėgo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Kaip pasakojo V. Lapina, su malonumu knygutę „Ar pažįsti Kiukį” skaitė daug jos draugų. Be abejonės, išdaigose ir pasakojimuose kiekvienas randa vietų, kur atpažįsta save ar savo vaikų gyvenimus.
Po pokalbio su šmaikščių istorijų kūrėja V. Lapina atėję į susitikimą vaikai liko sužavėti „naminuku” Kiukiu, mergaite Luka ir katinu Grikiu. Turbūt bibliotekos lentynose neliko nė vienos „Ar pažįsti Kiukį” knygelės, nes jas mažieji skaitytojai nešėsi namo perskaityti iki galo.

kiukis1

Spausdinti
Facebook komentarai