Šilutiškiai net dvi dienas mėgavosi Knygų mugės teikiamais malonumais

p22229602014 m. vasario 26 d., Informacijos skyrius

Vasario 20 dieną šilutiškiai bibliotekininkai tradiciškai lankėsi Knygų mugėje′2014 LITEXPO parodų rūmuose, kurią įspūdingai atidarė aktorius Kostas Smoriginas. Penkioliktoji knygų mugė buvo skirta klasikinei literatūrai aktualizuoti ir Kristijono Donelaičio metams paminėti. Mugės programa kvietė ne tik įsigyti knygų, bet ir turiningai praleisti laiką – pažiūrėti filmų, dalyvauti koncertuose, skaitymuose, knygų naujienų ir parodų pristatymuose, susitikti su bendraminčiais, bičiuliais, kt. Iš viso programoje dalyviai galėjo lankytis apie 400 renginių.

Bibliotekininkai šiltai bendravo su kraštiete prozininke, psichologe, radijo žurnaliste ir Šilutės literatūrinio rudens′2005 laureate Astrida Petraityte, bibliotekos skaitytojams padovanojusia savo naujausią knygą „Helė”.
Taip pat kolegos susipažino su senosios knygrišystės amato ir retrospektyvinės Vilniaus knygrišių gildijos narių rankomis rištų knygų paroda, dalyvavo diskusijų klube „Nauji klasikos drabužiai?”, forume pokalbyje „Paveikslėlių knygos ir jų misija suaugusiems ir vaikams” (Lenkijos institutas Vilniuje, Kūrybinė studija), Rūtos Taukinaitytės knygos „Knygrišiai apie knygas ir knygrišystę” pristatyme, kuriame dalyvavo ir autorė, kt.
Vasario 22 d. vyko Kristijono Donelaičio poemos ištisiniai skaitymai, kuriuose dalyvavo ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja Vita Gerulienė. Naujai nuskambėję klasiko „Metai” net penkioms valandoms suvienijo apie tris šimtus Lietuvos ir užsienio žmonių. Tai nacionaliniai K. Donelaičio hegzametro kūrinio skaitymai, kuriuose jis buvo perskaitytas nuo pradžios iki pabaigos. Renginyje į vientisą tautinį branduolį susibūrė skirtingo amžiaus kartos ir įvairios visuomenės grupės su skirtingomis patirtimis – moksleiviai, politikai, ministrai, žurnalistai, aktoriai, bibliotekininkai, užsienio lietuviai, senjorai, kt. Unikalų įvykį atidarė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, jį filmavo Lietuvos nacionalinė televizija.
Idėjos sumanytojas – Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis. Pasak jo, estai F. R. Kroicvaldo vientiso siužeto eiliuotą epinį kūrinį „Kalevo sūnus”, sudarytą iš 20 giesmių, skaitė keturiolika valandų, taigi mūsų penkių valandų K. Donelaičio „Metų” skaitymai kur kas trumpesni. „Tad nepabūkime”, – skatino dalyvius G. Vaškelis.
Apsilankę šiuometinėje knygų mugėje, turėjo puikią galimybę ne tik prisiliesti prie senosios literatūros, pajausti jos dvasią, bet ir įsigyti šiuolaikinių leidinių.

20140220 2

20140220 1

unnamed

Spausdinti
Facebook komentarai