Sugrįš pavasarį saulėtą…

ventes ragas12014 m. kovo 20 d., Virginija Degutienė

Pagaliau sulaukėme pavasario. Atbunda augalėliai, pasirodo pirmieji jų pumpurai ir ūgliai, geltonuoja šalpusnių žiedai. Kartu su pavasariu parskrenda ir ilgai laukti sparnuotieji draugai. Parskridus paukščiams, miškus ir laukus užlieja jų giedamos simfonijos. Ilgakojai raudonsnapiai gandrai į senąjį lizdą jau tempia žabarus.

 

Kovo 18 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Miesto filiale vyko edukacinė gamtos pamokėlė „Sugrįš pavasarį saulėtą…”, kurioje dalyvavo Šilutės Žibų pradinės mokyklos trečiokai kartu su mokytoja Rasa Jankauskiene. Pamoką vedė ir savo fotografijos parodą „Sugrįš pavasarį saulėtą…” pristatė Ventės Rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys.

Ornitologas pasakojo, jog meilę gamtai puoselėja nuo vaikystės. Jis būdamas septintokas rinko šermukšnio uogas, jas pardavęs nusipirko pirmąjį fotoaparatą, kuriuo fiksavo gamtą, ypač paukščius. Bibliotekoje eksponuojamoje parodoje galima pamatyti fotografijose užfiksuotus įvairius Lietuvoje gyvenančius paukščius. Autorius fotografuoti sparnuočių vyksta net į Norvegiją. Apie kiekvieną nufotografuotą paukštelį, jų rūšis, migracijos ypatumus, būdą, autorius gali kalbėti ištisas valandas. Jis sugeba pamėgdžioti ir paukščių balsus.

Vaikai susidomėję klausėsi įdomaus ir vaizdingo pasakojimo, uždavinėjo įvairiausius klausimus. Į ornitologo klausimus teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti kalendoriais, susidedančiais iš šešiasdešimties paukščių fotografijų (nuotraukų autorius Vytautas Jusys). Šios edukacinės pamokos metu vaikai įgijo žinių, kurių jiems prireiks vyresnėse klasėse, o gal kuris nors iš moksleivių pasirinks ornitologo profesiją?

Žmogaus meilė gamtai yra kaip augalas, kurio sėkla dažniausiai būna pasėta jau vaikystėje. Todėl ypač svarbu mokyti vaikus draugauti su gamta.

ventes ragas2

Spausdinti
Facebook komentarai