Bibliotekoje – žaisminga Žolinė vaikams

img 26712014 m. rugpjūčio 14 d., Liuda Nausėdienė

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriuje jau tradicija tapo pakviesti mažuosius skyriaus lankytojus, jų tėvelius bei bibliotekos draugus iš Šilutės – socialinių paslaugų centro struktūrinio padalinio projekto „Mes visur kartu” dalyvius į kiekvienais metais ruošiamą Žolinės apeigų šventę.

Kad Žolinė yra pagoniška šventė, o katalikiškame kalendoriuje – tai Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena – žino dauguma, bet kaip ji švenčiama, nutuokia ne kiekvienas. Todėl bibliotekininkės ieško būdų, kaip šios šventės papročius ir tradicijas perteikti vaikams, kad jos taptų šiltos, suprantamos, labiau prieinamos šiam laikmečiui.

Žolinės išvakarėse, ketvirtadienio rytą, bibliotekos konferencijų salę apgaubė žydinčios pievos kvapai, kurie persipynė su ruošiamos Žolinės arbatos aromatu… Bibliotekininkės su mažaisiais knygos namų bičiuliais, žinodamos prognozę apie artėjantį lietų, dar iš vakaro pievose prisirinko žydinčių gėlių, vaistinių arbatžolių bei kitų žolelių. Turėdami pagrindinius šventės atributus, galėjome improvizuoti ir atlikinėti visus pagrindinius šventės ritualus: patys sukomponuoti Žolinės puokštes, kurios rišamos iš devynių „stebuklingųjų” žolelių. Rišant jas vaikai išgirdo, kad ši puokštė (ją galima pašventinti) turi būti sudžiovinama ir pagarbiai laikoma namuose, geriausia, kad būtų užkišama už šventųjų paveikslo. Šios puokštės naudojamos užėjus perkūnui, žmogui ar gyvūnui susirgus ja smilkomi namai, taip pat pagelbsti nuo maro, bado, gaisro ar kitų negandų. Pavyzdžiui, vos nugriaudėjus perkūnui, ne tik smilkomos sudžiovintos žolelės, bet ir geriamos jų arbatos.

Kiekvienas dalyvis stengėsi susirišti kuo gražesnę Žolinės puokštę, pasidžiaugė jomis, daug išgirdo ir patys papasakojo. Po to visi susėdo vaišintis nepaprasta Žolinės arbata. Pabandykite ir jūs, nustebsite, kaip skanu.

Žolinės arbata (senovinis receptas):

Žolynų vainikėlis iš trijų gysločio žiedkočių, dviejų medetkų ir dalies kraujažolės žiedyno įmetamas į valandą ant silpnos ugnies kaitintą vandenį su smulkiu gintaru – išsiskyrusi gintaro rūgštis sustiprina žolynų poveikį. Skanaus!

img 2638

img 2661

img 2669

Spausdinti
Facebook komentarai