Šilutės bibliotekos specialistai aktyviai ruošiasi projektui „Bibliotekos pažangai 2″

dsc 07582014 m. rugpjūčio 20 d., Bibliotekos Informacijos skyrius

2013 metų gruodį startavo tris metus truksiantis projektas „Bibliotekos pažangai 2″, kurį įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Šiame projekte aktyviai dalyvauti ruošiasi ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos specialistai.

Projekto šūkiu – „SU BIBLIOTEKA PRASIDEDA ATRADIMAI” – siekiama pristatyti bibliotekas kaip stiprius, savarankiškus vietos bendruomenės mediatorius, gebančius spręsti iškilusias problemas inovatyviais metodais, ir įgyvendinančias įvairius projektus bei veiklas. Projekto „Bibliotekos pažangai 2″ tikslas – sustiprinti Lietuvos bibliotekų gebėjimus tenkinti besivystančios bendruomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenines institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę.

Siekdama sustiprinti bibliotekininkų gebėjimus, kad jie galėtų sėkmingai rengti projektus ir gauti jiems finansavimą, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka organizuoja viešųjų bibliotekų darbuotojų mokymus. Pagrindinės mokymų temos: esamų ir naujų paslaugų plėtros projektų rengimas, jų įgyvendinimas ir valdymas, vartotojų analizė, inovacijų kūrimas, atstovavimas ir viešinimas.

Per vasarą projekto „Bibliotekos pažangai 2″ inicijuotuose mokymuose kvalifikaciją kėlė 6 bibliotekos specialistai. Vyko 3 mokymai: „Projektų inicijavimas”, „Vartotojų ir partnerių poreikių analizė ir inovacijų diegimas” bei „Atstovavimas ir fondoieška”.

Mokymų „Projektų inicijavimas” metu dalyviai susipažino su projektų inicijavimo procesais, formavo praktinius projektų rengimo ir vykdymo įgūdžius, o įgytos žinios ir gebėjimai leis suprasti projektų inicijavimo svarbą, naudingumą. Mokymuose „Vartotojų ir partnerių poreikių analizė ir inovacijų diegimas” dalyviai aiškinosi, kaip nustatyti vartotojo ir potencialių partnerių ar suinteresuotų asmenų poreikius ir juos patenkinti geriau ir efektyviau, išanalizuoti, kaip kuriamos ir diegiamos inovacijos organizacijoje, suvokti inovacijos įkultūrinimo svarbą. „Atstovavimo ir fondoieškos” mokymų metu dalyviai mokėsi sėkmingai atstovauti savo bibliotekai ir pritraukti investicijas, sužinojo apie tikslinių grupių identifikavimą bei jiems aktualių žinučių kūrimą, kurios skatintų imtis tam tikrų veiksmų ir stiprintų bibliotekos poziciją visuomenėje.

Rudeniop vyks dar 4 mokymai: „Viešinimas”, „Poveikio vertinimas”, „Viešieji pirkimai” bei „Projektų valdymas”, kuriuose kvalifikaciją kels 6 bibliotekos specialistai. Pasibaigus specialistų mokymams, 2014 m. pabaigoje, viešosioms bibliotekoms bus skelbiami kvietimai teikti paraiškas projektams finansuoti. Konkurso būdu atrinktiems projektams bus suteikta finansinė parama, padėsianti juos realizuoti.

Antrieji ir tretieji projekto „Bibliotekos pažangai 2″ metai – laimėjusių projektų įgyvendinimo laikotarpis. Vėliau bus vykdomi sociologiniai tyrimai, padėsiantys įvertinti, kokį poveikį bibliotekų įgyvendinti projektai padarė žmonių gerovei ir apibrėžti skaitmeninės atskirties mažėjimo tendencijas.

Projektas finansuojamas Bilo ir Melindos Geitsų fondo (angl. Bill & Melinda Gates Foundation) ir iš dalies Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos. Projekto „Bibliotekos pažangai 2″ vertė – daugiau nei 12,5 mln. litų (4,9 mln. JAV dolerių).

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka primena Jums, kad kraštiečiai, visuomeniški, aktyvūs vietos bendruomenės nariai ar socialiniai partneriai maloniai kviečiami prisijungti prie iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką” ir tapti savo bibliotekos globėjais.

 

Spausdinti
Facebook komentarai