Tamsiais žiemos vakarais gyvenkime su knyga

Skaitymo skatinimo renginys „Gyvenu su knyga"2014 m. gruodžio 12., Vita Gerulienė

Baigiantis šiems metams Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko rajono savivaldybės Švietimo skyriaus inicijuotas tradicinis skaitymo skatinimo renginys „Gyvenu su knyga”, kuriame dalyvavo 5–10 klasių mokiniai.

Šio prasmingo renginio tikslas – aktualizuoti vaikų ir paauglių domėjimąsi literatūra, skatinti skaitymo džiaugsmą, ugdyti raiškią kalbą, mokyti aiškiai ir logiškai dėstyti mintis, drąsiai pasirodyti prieš auditoriją, kt. Renginio kuratorė – Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Rasa Žemailienė.

Ne pirmą kartą vedant šį renginį talkino itin šmaikštūs vedėjai. Įsimintinų personažų vaidmenis atliko Vydūno gimnazijos gimnazistai: profesoriaus – Dovydas Nauburaitis, mokslininkės – Gabrielė Valodskaitė, sekretorės – Goda Paulavičiūtė, studenčių – Ovidija Apanasievič, Eglė Jakaitė, Neringa Mikutytė, Rūta Ramanauskaitė.

Renginį pradėjo Justė Kanapeckaitė, 5 klasės mokinė iš Švėkšnos „Saulės” gimnazijos (mokytoja Gitana Žygaitytė), pristačiusi ją sužavėjusią knygą „Matilda” (Roald Dahl), kurioje dominuoja jautri ir protinga mergaitė vardu Matilda. Jos tėvai plūsta ją bjauriausiais žodžiais, nors iš tikrųjų ji – genijus, o jie – mulkiai. Perskaityti knygą, anot J. Kanapeckaitės, verta dėl to, kad skaitytojas sužinotų, kaip mergaitė pamoko tėvus ir pagiežingą mokyklos direktorę, panelę Kuoką. Tuomet galima vertinti savo ir kitų jausmus, emocijas, ne vien poelgius.

7 klasės mokiniui Dovui Milkeriui iš Švėkšnos „Saulės” gimnazijos (mokytoja Rasvita Kundrotaitė) ir tos pačios gimnazijos 1 klasės mokinei Dianai Šarkaitei (mokytoja Ramutė Zagurskienė) knygų skaitymas yra savotiška pramoga, leidžianti vakarais atsipalaiduoti ir įsijausti į tai, kas pasakojama. Ramunė renginio metu kalbėjo: „Perskaičiusi „Heroiną” (Melvin Burgess) ir „Įniršį” (Brigitte Blobel) supratau, kad aš pati gyvenu labai gerai. Iš šių istorijų supranti, kad turi tikrai daug. Atrodo, tos smulkmenos, tos tavo „problemos”, apie kurias kasdien galvoji, tėra niekai palyginus su knygų veikėjų gyvenimais ir problemomis”.

Gausus būrys dalyvių atvyko iš Pamario pagrindinės mokyklos. Tai 7 klasės mokiniai Domantas Kmitas ir Kasparas Mikužis (mokytoja Jolanta Mačiulienė), 5 klasės mokinė Dovilė Žemaitytė, 6 klasės mokiniai Emilija Bernotaitė, Gabrielė Mikalauskaitė (mokytoja Elvita Andriulionienė). Pasak Emilijos ir Gabrielės, „knygas turime skaityti, kad galėtumėme tobulinti savo supratimą apie žmogaus dvasinį pasaulį”.

Skaitymo popietėje taip pat dalyvavo šauni grupė Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 5–8 klasių mokinių kartu su palaikymo komanda. Savo mokinius Vestiną Jašinauskaitę, Miretą Metrikytę, Živilę Eitmanytę, Gabrielę Būtautaitę, Robertą Sūdžių ir Vilių Skarbalių į renginį palydėjo jų mokytojos Laima Giržadienė ir Elina Rupeikienė.

9 klasės mokinę Kamilę Jankauskaitę iš Juknaičių pagrindinės mokyklos sužavėjo knygos „Balta kaip pienas, raudona kaip kraujas” (Alessandro D’Avenia) bei „Juodojo triušio vasara” (Kevin Brooks). Pasak jaunosios skaitytojos, „knyga moko atrasti dvasinį pasaulį, padeda suvokti save ir stiprina pasitikėjimą savimi”. Kamilei pasiruošti padėjo bibliotekininkė Meilė Žadeikienė.

10 klasės mokinei Ugnei Lidžiūtei iš Gardamo pagrindinės mokyklos (mokytoja Danguolė Rapalavičienė), kaip ir daugeliui šiuolaikinio jaunimo, labai patinka aštraus siužeto, fantastiniai kūriniai. Vienas iš tokių – trilogija „Bado žaidynės” (Suzanne Marie Collins). Ugnė, paskaičiusi knygą, su malonumu dalį laisvalaikio skiria filmams žiūrėti, ji tiesiog jais žavisi!

Ievą Tijūnaitytę, 2 klasės mokinę iš Pirmosios gimnazijos, atlydėjo ir palaikė lietuvių kalbos mokytoja Lijana Venckienė.

Buvo malonu paklausyti Neringos Tarvydaitės, 2 klasės mokinės iš Pirmosios gimnazijos (mokytoja Jolita Ežerinskė), pristačiusios knygą „Rugiuose prie bedugnės” (Jerome David Salinger) ir „Marti” (Žemaitė). Pastaroji itin ją sužavėjo, tad ji savo bendraamžiams rekomendavo būtinai perskaityti šį kūrinį.

Pristatydami savo skaitymo potyrius visi dalyviai kalbėjo apie tai, kokia svarbi jų gyvenime yra knyga, nes iš jų jie semiasi pasitikėjimo, ryžto. Jiems knyga – tai pagrindas, draugas, nusiraminimas.

R. Žemailienė nuoširdžiai padėkojo mokytojams, padėjusiems mokiniams pasirengti skaitymo popietei, o skaitovams įteikė padėkos raštus, atminimo dovanėles.

Dalyviams dėkojo ir žavi renginio vedėja Mokslininkė: „Visiems noriu padėkoti, kad taip gražiai išsakėte savo mintis, kad pasidalinote savo pamąstymais. Kiekviena išklausyta nuomonė turtina, brandina žmogų. Kiekvienas ištartas žodis daro žmogų kilnesnį. Ačiū, kad atėjote. Šiltų ir jaukių jums artėjančių švenčių…”. O Profesorius pridūrė: „Su knyga rankose…”

{gallery}documents/fotogalerija/2014_12_12_gyvenu_su_knyga{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai