Knygos namuose lankėsi dosnus svečias

IMG 23922015 m. birželio 3 d., Vita Gerulienė

Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lankėsi Ramūnas Karbauskis – verslininkas, politikas, visuomenės veikėjas, įvairių projektų vaikų ir jaunimo švietimui iniciatorius, „Naisių vasaros” projektų mecenatas bei sumanytojas, pirmojo Lietuvoje mecenato ženklo turėtojas. Sveikai gyvenantis svečias mielai dalinosi savo mintimis bei idėjomis su susirinkusiais.

Viešnagės tikslas – populiarinti labdaros ir paramos fondą „Švieskime vaikus”, kurio steigėjai yra p. R. Karbauskis bei žymus Lietuvos muzikos atlikėjas Andrius Mamontovas. Su fondu bendradarbiauja Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius (pirmininkas Kęstutis Urba) ir Lietuvos Rašytojų sąjunga (pirmininkas Antanas Jonynas).
Šio nacionalinio vaikų literatūros konkurso užmojai kilnūs – skatinti jaunuosius talentus debiutuoti, pastūmėti lietuvių vaikų literatūros raidą, bendradarbiauti knygos kūrėjus ir iliustruotojus, naujinti vaikų bibliotekų fondus, inicijuoti bibliotekėlių atsiradimą vaikų darželiuose, ligoninėse, bendruomenėse, skatinti mažųjų skaitymą ir kt. Šilutiškiai bibliotekininkai didžiuojasi, kad šiais metais šio konkurso metų debiutantės nominacija atiteko kolegei Ignei Zarambaitei už literatūrinę pasaką „Emilio laiškas” (kūrėjai įteikta 870 eurų premija).
Renginio dalyviai sužinojo apie svečio pomėgius. Jis yra profesionalus šaškininkas. Todėl keliaudamas po Lietuvos mokyklas visada pataria tėveliams, mokytojams mokyti vaikus žaisti šaškėmis, tai labai ugdo loginį mąstymą. Ypač tai pataria daryti nuo mažumės. Ir kuo vaikai jaunesni, tuo geriau. Nors svečias pastebėjo, kad nevėlu pradėti tai daryti ir su vyresniais, tik tuomet jau reikia įdėti žymiai dagiau pastangų. R. Ramūnas pats inicijuoja ir remia įvairias vaikų sveikos gyvensenos ugdymo iniciatyvas. Bet labiausiai p. Ramūnas jaunąją kartą skatina domėtis savo protėvių šaknimis, istorija, kad žmogaus išorė ir vidus tarpusavyje atrastų taip visiems reikalingą balansą.
Svečias jau 19 metų organizuoja savaitės trukmės vasaros stovyklas vaikams ir paaugliams (kasmet suburia apie 500 dalyvių), su kuriais pats kartu bėgioja po miškus, atlieka įvairias užduotis. Deja, šių stovyklų iniciatorius apgailestauja, kad neatsiranda jaunų pedagogų, norinčių kartu leisti laiką su savo auklėtiniais, kur yra propaguojamas fizinis aktyvumas, sveika mityba ir kt.
R. Karbauskis yra serialo „Naisių vasara” scenarijaus autorius ir mecenatas, festivalio visai šeimai „Naisių vasara” sumanytojas ir mecenatas. Ši šventė yra viena didžiausių Lietuvoje. Kaip ir visi R. Karbauskio projektai, tai blaivus ir nemokamas renginys visos Lietuvos žmonėms, kuris kasmet sutelkia apie 20 tūkst. dalyvių. Jo tikslas – įrodyti, kad ir be alkoholio galima linksmintis, bendrauti ar kitaip smagiai leisti laiką.
Pats naujausias Naisiuose svečio iniciatyva vykdomas projektas – Baltų arenos statyba, kuria jis labai didžiuojasi. Arenoje vyks net patys didžiausi renginiai. Žiemą ši vieta taps pramogų centru – sienos pavirs kalniukais, nuo kurių bus galima važinėti rogutėmis ar slidėmis.
Renginyje dalyvavo F. Bajoraičio viešosios bibliotekos socialiniai partneriai: Šilutės miesto ir rajono vaikų lopšelių-darželių vadovai, ugdymo pedagogai, mokyklų bibliotekininkai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, būrelių vadovai, kuriems buvo padovanoti pirmieji labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus” knygų rinkiniai-bibliotekėlės. „Naisių vasaros” projektai šilutiškius remia jau ne pirmą kartą. Svečiui už gerus darbus padėkoti atvyko Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Virgilijus Pozingis.

IMG 2380

IMG 2381

IMG 2384

IMG 2402

IMG 2408

Spausdinti
Facebook komentarai