Popietė vaikams „Vėlinės – lietuvių kalendorinė šventė”

Popietė vaikams „Vėlinės – lietuvių kalendorinė šventė"2015 m. lapkričio 3 d., Diana Formanikaitė

Vėlyvą spalio 30-osios popietę Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale susirinkusiems vaikams pristatytos skaidrės apie Vėlines, jų tradicijas ir papročius.

Prieš Vėlines skubame sutvarkyti artimųjų kapus, prisimename juos degindami žvakutes. Savanoriai rengia apleistų kapinių ir kapelių, kurių galbūt nebėra kam aplankyti, tvarkymą. Visa tai darome perimdami tradicijas iš tėvų ir senelių, neretai net nesusimąstydami apie tikrąją šios šventės prasmę. Susirinkę vaikai bibliotekoje sužinojo apie Vėlinių kilmę, siejamą su tikėjimu, kad mirštant žmogui nuo kūno atsiskiria jo vėlė, kuri paskui bendrauja su gyvaisiais, juos lanko. Seni žmonės pasakoja, kad anksčiau nebuvę papročio per Vėlines degti kapinėse žvakučių, kaip šiais laikais, bet vėlėms būdavo keliamos puotos. Vaikai daug sužinojo ir apie kitus Vėlinių papročius bei tradicijas.
Pasibaigus pamokai apie Vėlines vaikai su bibliotekininke išėjo aplankyti Gardamo kapinių. Uždegę savo atsineštas žvakutes ant pamirštų kapų ir juos sutvarkę jie grįžo į biblioteką. Vaikai dalinosi savo įspūdžiais, jiems labai patiko stebėti kapinaites, skęstančias žvakių šviesoje.

Popietė vaikams „ Vėlinės – lietuvių kalendorinė šventė"

Spausdinti
Facebook komentarai