„Knygų Kalėdų“ karavanas aplankė šeimyną „Vaikiškos svajonės“

IMGP47352015 m. gruodžio 18 d., Laima PUTRIUVIENĖ

Penktosios „Knygų Kalėdos“ kviečia ne tik dovanoti naujų knygų, bet ir surengti knygų skaitymus vienišiems vaikams globos namuose, šeimynose. Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka, įgyvendindama gražią iniciatyvą, parengė programą „Keturi keliaujančio „Knygų Kalėdų“ karavano „Prakalbink Kalėdas“ maršrutai. Ankstesniuose „Pamario“ numeriuose jau rašėme apie „Knygų Kalėdų“ karavano viešnagę Saugų vaikų globos namuose, Švėkšnoje „Diemedžio“ ugdymo centre. Šią savaitę karavanas užsuko į Grygališkės kaimą, svečiavosi Onos Jogienės šeimynoje „Vaikiškos svajonės“.

Svajingo pavadinimo namuose karaliauja šeimyniška aplinka. Pasitinka būrys besišypsančių įvairaus amžiaus vaikų. Jaukioje šeimynos „Vaikiškos svajonės“ aplinkoje savo antruosius namus, savo antrąją mamą atrado 14 vaikų. Be abejo, kaip ir visi kiti – maži ar dideli, šeimynos vaikai laukia Kalėdų. Namuose papuošta eglė, pro šiltų namų langus matosi didžiulis kiemas su daugybe sūpynių, laipynių, krepšinio aikštele. Greta žaidimų aikštelės kūrybingo meistro pastatyta pavėsinė ir graži, ir talpi. Gyvenamąjį namą nuo judraus kelio skiria didžiulis sodas.
Šeimyna dėkinga geradariui Tadui Girčiui, dovanojusiam 100 obelaičių ir 30 serbentų krūmų. Šį rudenį sodas lepino savo vaisiais, kurių užteko ir pavalgyti, ir sulčių išspausti. Dabar sode ramu, viskas padengta baltu šerkšnu, tik voljere netrūksta gyvybės. Prieš kelis mėnesius šarpėjų veislės kalytė atsivedė 7 šuniukus. Keli šuneliai iškeliavo į kitus namus, likusiais rūpinasi šeimynos vaikai Viktorija, Iveta, Armandas, Evaldas, Tomas.

Kai namuose lankėsi „Knygų Kalėdų“ karavanas, trūko vyriausios iš mergaičių – keturiolikmetės Paulinos. Netrukus ji turėtų grįžti į namus po apendicito operacijos. Keturių metukų Adrija – jauniausia, šešiolikmetis Tomas – vyriausias iš berniukų. Visi namuose turi savo darbų ir pareigų.
Vaikai džiaugsmingai priėmė kvietimą pasivaržyti linksmose žinių žaidynėse „Knygų gidas“. Pasiskirstę po du sudarė 7 komandas. Pasakų personažai Sniego karalienė, Raudonkepuraitė, Geroji fėja ir Nykštukai paaiškino taisykles ir netrukus visi leidosi į linksmas žinių žaidynes. Tomas ir Armandas greičiausiai atsakė į pirmąjį klausimą. Vien pirmajame ture buvo dešimt klausimų. Kaip ir tikėtasi, daugiausia emocijų kėlė trečiojo turo muzikiniai klausimai. Susumavus visų turų rezultatus, paaiškėjo, kad visos komandos surinko bemaž vienodai taškų, o keliais taškais daugiau surinko Adrijos ir Ievos komanda. Čempionėms įteikti prizai, o visų dalyvių laukė didžiulė dovana – išmoningai supakuoti saldainiai. Šeimynai dovanota akcijos „Knygų Kalėdos“ knygų.
Į išskirtinę šventę šeimynoje atskubėjo Šilutės r. savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis ir vyriausioji specialistė Vida Šimkutė. Pasidžiaugę vaikų smalsumu jiems dovanojo saldainių ir knygų, o šeimynos mamai Onai Jogienei įteikė administracijos direktoriaus Sigito Šepučio pasirašytą sutartį, kad Savivaldybė pratęsia savo įsipareigojimą, prisideda prie šeimynos gyvavimo, finansuoja socialinio darbuotojo padėjėjo etatą.

Šeimynos „Vaikiškos svajonės“ mama Ona Jogienė padėkojo už gražią šventę vaikams. Paprašyta pasidalinti kasdieniniais rūpesčiais sakė, kad jos diena prasideda gerokai prieš šešias ryto, o veiklos netrūksta iki vėlaus vakaro. Jai talkina marti Sandra Birbalienė, įgijusi socialinio darbuotojo padėjėjo specialybę. Kaip ir kiekvienoje šeimoje, šioje gausioje šeimynoje visi turi pareigų ir darbų. Svečiuojantis šeimynoje netrunki pastebėti, kad vaikai labai mandagūs, tvarkingi, vieni kitais moka džiaugtis ir rūpintis, į mamą tiesiasi mažųjų rankos, vyresni žino, kad reikia apkabinti ir priglausti nerimstantį ar susikrimtusį mažylį. Smagu svečiuotis namuose, kur šildo meilė, savitarpio supratimas. Namai, kur spinduliuoja šeimyniška aplinka nuolatos puoselėjami. Vaikų pasiekimus ir laimėjimus skelbia diplomai ir medaliai ant sienų. Per šias Kalėdas šeimyną džiugins ir neseniai nutapytos namų sienos, kurias vaikiškais spalvingais piešiniais papuošė pagryniškė Sonata Jokubauskienė.

IMG 6205

IMG 6210

IMG 6216

IMG 6257

IMG 6264

IMG 6272

IMG 6289

IMG 6291

IMG 6304

IMG 6308

IMG 6312

 

Spausdinti
Facebook komentarai