Meno terapija – dialogas su savimi

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filiale vyko dailės terapijos dirbtuvės su saugiške Irena Rimkuviene – meno terapijos specialiste, terapinių grupių vaikams ir suaugusiems vadove, Lietuvos dailės terapijos asociacijos nare. Užsiėmimo pradžioje Irena trumpai papasakojo, kas yra dailės terapija, kokie jos tikslai ir uždaviniai. Pasidžiaugė, kad saugiškės vis labiau domisi meno terapija ir vis gausiau susirenka į užsiėmimus.
Ketvirtojo užsiėmimo „Savęs pažinimo link” tikslas – padėti užsiėmimų dalyvėms pažinti ir priimti save, rasti sau svarbius atsakymus esamoje gyvenimo situacijoje, suvokti reakcijas į aplinkos spaudimą, jas apsvarstyti. Pasak Irenos, meno terapija – ne ligos pasireiškimo panaikinimas, o asmenybės transformacija ir jos elgesio stereotipų pakeitimas.
Apie menininką sakoma, kad jis „pasineria”, „ištirpsta”, „paskęsta” savo kūrybiniame procese. O kaip su dailės terapija? Juk dailės terapijos užsiėmimai nėra skirti norintiems išmokti piešti ar sukurti kokį estetišką meno kūrinį. Kas iš tikrųjų vyksta, kai žmogus tapo, piešia, lipdo tik sau? Pasirodo, atsakymas paprastas. Kurdamas žmogus susitelkia į save, mokosi savistabos. Meno terapijos metodas visiškai nereikalauja specialių meninių sugebėjimų, svarbus pats kūrybinis procesas, kuris pagal poreikius gali būti gydantis, ugdantis, atpalaiduojantis. Žvelgiant į savo piešinius su patyrusio dailės terapeuto pagalba pradedi „skaityti” savo darbų simbolių kalbą ir palaipsniui imi suprasti, kaip galėtum spręsti gyvenime iškilusias problemas.
Visos užsiėmimo dalyvės, nepriklausomai nuo amžiaus, kultūrinio patyrimo, socialinės padėties, su didesniais ar mažesniais meniniais ar dailės įgūdžiais, sėkmingai dalyvavo dailės terapijos dirbtuvėse. Šiuose užsėmimuose patiriama dvasinė iškrova, piešimo terapija padeda įveikti gynybos užtvaras ir kliūtis bei išlaisvinti stiprias emocijas.

Spausdinti
Facebook komentarai