Poezijos kūrėjų ir mėgėjų susitikimas bibliotekoje

Kovo 21-ąją minima Pasaulinė poezijos diena, tad šia proga kovo 18 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale vyko poezijos mėgėjų ir kūrėjų susitikimas-skaitymai „Poezija kalba tiems, kurie gali suprasti daugiau, negu jinai gali pasakyti” (Marcelijus Martinaitis).
Poezijos kūrėjų ir mėgėjų susitikimas bibliotekojeSavo eilėmis pasidalinti atvyko Poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos „Branduma” nariai: asociacijos prezidiumo narys, Žemaitijos regiono ir Klaipėdos krašto koordinatorius, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos, Amerikos lietuvių rašytojų draugijos narys, poetas, prozininkas, metafizikos mokslų dr. Vilimantas Zablockis; asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkė, poetė, knygų autorė, kompozitorė, dainų atlikėja, ansamblio „Vakaro žaros” vadovė Janina Žemaičiūnienė; Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytoja, poetė, poezijos knygų autorė Nijolė Puzanauskienė; poetė, keletos poezijos knygų autorė, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narė, medikė Gerda Jankevičiūtė-Petraitienė; asociacijos „Trijų mūzų blyksniai” (Kretinga) nariai; Lietuvos rašytojų sąjungos narės, prozininkės, poetės Birutės Lengvenienės sutuoktinis bei jos kūrinių propaguotojas Petras Lengvenis bei skaitovė Regina Tolenienė. Poezijos kūrėjų ir mėgėjų susitikimas bibliotekojeDžiugu, kad renginyje dalyvavo ir kintiškė, eilėraščių knygos „Lapkritys” autorė ir meniškos sielos moteris Laimutė Mataitienė. Muzikinius kūrinius susirinkusiems dovanojo Šilutės meno mokyklos Kintų muzikos skyriaus mokiniai Austėja Nausėdaitė, Jolita Mažonaitė, Vytenis Papievis (mokytoja Asta Rupšauskienė). DSCF8027Jis kartu su Auguste Ežerskyte dar atliko ir dainą „When we were young”, kuri ypač sužavėjo žiūrovus. Renginį pradėjo Kintų pagrindinės mokyklos jaunosios skaitovės – ikimokyklinukė Urtė Šimonytė ir pirmokė Austėja.
Graikai teoretikai poeziją apibrėžia kaip įkvėpimo vaisių. Anot jų, poetu negalima tapti, juo reikia gimti. Renginio dalyviai visgi tvirtino, kad save, kaip poetus, atrado ne iškart. Įkvėpimas aplanko netikėtai, nė vienas jų nesėdi ir nekuria eilių per dienas. Mintys užklumpa netikėčiausiose vietose, užrašyti jas kartais tenka ne tik ant popieriaus skiaučių. Kiekvienas žodis, sugulęs į skambias eilutes, atspindi žmogaus dvasinę būseną, jausmą.
Dalindamiesi kūryba renginio dalyviai dovanojo savo poezijos knygas. Petras Lengvenis iš Rietavo padovanojo savo žmonos Birutės Lengvenienės poezijos rinktinę, humoreskų knygą „Be rožėtų užuolaidų”, Elenos Dekaminavičienės knygą apie šios rašytojos kūrybą „Tylos upė”. Susirinkusius žavėjo vyro atsidavimas propaguojant žmonos kūrybą. Paaukojęs santaupas jis naujai išleido jos knygas bei jos atminimui įrengė muziejų namuose. Kartu atvykusi skaitovė Regina Tolenienė išraiškingai skaitė humoreskas.
Ne tik eilėraščių, bet ir muzikos kūrėja Janina Žemaičiūnienė dovanojo ne tik jausmingas eiles iš savo pirmosios knygos „Uždeki širdžiai po žvakelę”, bet ir dainelių vaikams rinkinį „Vir vir vir pelytė”. Be pedagoginio darbo ji dar vadovauja Klaipėdos „Bočių” mišriam chorui bei moterų vokaliniam ansambliui „Vakaro žaros”, atliekančiam jos sukurtas dainas. Anot jos, „poezija yra mūsų sielos žydėjimas, o gyvenimas yra gražus.”
Metafizikos mokslų daktaras, Vydūno filosofijos puoselėtojas Vilimantas Zablockis padovanojo Kintų bibliotekai dar naujausią savo kūrybos knygą „Žemiečiai”, o Nijolė Puzanauskienė – savo antrąją poezijos knygą „Apyaušrio miestas”. Ji pakvietė susirinkusiuosius atvykti į Klaipėdą, į šalia Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos įsikūrusią kavinę „Pauzė”, kur kovo 30 d. (trečiadienį) 17.30 val. vyks renginys „Trečiadienį „Pauzėje” skaitoma be pauzių”. Renginio metu fragmentus iš būsimos knygos skaitys pati autorė.
Medike Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirbanti Gerda Jankevičiūtė-Petraitienė džiaugėsi atvykusi į Kintus ir skaitė eilėraščius ne tik iš jau išleistų, bet ir būsimų knygų. Norą kurti ji pajutusi ne taip jau ir seniai, tad ir pasirodymai renginiuose dar būna nedrąsūs.DSCF8020
Kintiškė Laimutė Mataitienė nedrįsta savęs vadinti poete, tačiau jos eilėmis žavėjosi ne tik susirinkusieji, bet ir kolegos poetai. Jie netgi kvietė Laimutę prisijungti prie jų asociacijos „Branduma” arba Kintuose steigti savo padalinį. Toks įvertinimas mūsų kraštietei, tikimės, bus paskata ir toliau kurti, užrašyti savo mintis, o ateityje lauksime naujos jos poezijos knygos.
Bibliotekos lentynos pasipildė dvasinio taurumo kupinomis knygelėmis. Visi šie poezijos kūrėjai, dovanodami savo eiles skaitytojams, dovanoja dalelę savęs, kiekviename iš mūsų pažadina norą pažvelgti į mus supančią aplinką kitomis akimis, pastebėti detales, pasidžiaugti ne tik atbundančia gamta, bet ir mūsų pačių siela.

DSCF8030 DSCF8035 DSCF8040

Spausdinti
Facebook komentarai