Paskaita „Jėga, slypinti augaluose“ su Virgilijumi Skirkevičiumi

Pasaulinei sveikatos dienai, kuri minima kasmet, balandžio septintąją, skirtas renginys vyko Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale. Balandžio 7-ąją bendruomenės namuose susitikti su farmacininku Virgilijumi Skirkevičiumi susirinko gausus būrys savo sveikatai neabejingų Pašyšių gyventojų.

Daugelis mūsų yra girdėję posakį „Sveikata – brangiausias turtas“. Prispausti ligos ar šiaip užklupus kokiam negalavimui prisimename šią senolių išmintį ir dar kartą įsitikiname, kad sveikata iš tiesų yra brangesnė už bet kokius turtus.

Neatskiriama dienos raciono dalimi tampa vitaminai, mineralai, papildai, bet ar dažnai prisimename, kad gamtos dovanojama stiprybė, sukaupta augaluose, mums ne tik būtina, bet ir neatsiejama nuo mūsų prigimties. Sveikata ir gera savijauta – ne tabletė, kurią prarijus galima niekuo nesirūpinti. Sveikata – augaluose. Deja, šiais laikais gydant žmogų sintetiniai vaistai laikomi pagrindiniais. O štai mūsų protėviai puikiai žinojo gydomąsias augalų savybes.

Popietėje „Jėga, slypinti augaluose“ dalyvavęs farmacininkas V. Skirkevičius teigė, kad paslaptys slypi ne vaistažolėse ir vaistuose, o mumyse. Už kitokį požiūrį į žmogų, į jo ligą bei žoleles, už raginimą ryti ne tabletes, o pirmiausia pažinti savo kūną jam suteiktas Lietuvos šviesuolio vardas. Susitikimo pradžioje svečias pristatė savo veiklą ir indėlį Lietuvos farmacijai kuriant vaistus, kurių pagrindinės sudedamosios dalys yra Lietuvoje augantys augalai. „Visos ligos nuo baimės, pykčio ir pavydo. Pykstantis žmogus iš pradžių paraudonuoja, paskui – net pažaliuoja. Kuo sunkesnė galva, tuo sunkiau išlaikyti savo sveikatą“, – kalbėjo V. Skirkevičius.

Susitikimo metu žolininkas prisiminė vaikystėje patirtus pojūčius ir akcentavo, kad artimųjų meilė, dėmesys suformuoja vaiko sveikatą, leidžia lengviau išgyventi sveikatos sutrikimus ar nepagydomas ligas. Tad dažnai ieškantiesiems vaistų patarė prisiminti, kad geriausi gydytojai yra tie, kurie yra šalia mūsų. Vaikui – tėvai, žmonai – vyras. Žmogui reikia meilės, nes tik ji gydo. Farmacininkas tiki, kad vaistus gali pakeisti žolelės, tačiau svarbu ne tik žinoti kiekvienos gydomąsias savybes, bet ir pažinti save. Anot V. Skirkevičiaus: „Kiekvienas žmogus skirtingas ir netgi sergant ta pačia liga reikia kitokio augalo“.

Paskaitos dalyviai išgirdo sveikatai naudingų patarimų, kalbėta apie augalų savybes ir jų pritaikymą gydymui. Žolininkas papasakojo, kada ir kur rinkti vaistažoles, kokius jų mišinius vartoti, akcentavo 21 dienos ciklą – būtent tiek laiko, tikintis pagerėjimo, reikėtų vartoti vaistažoles. Jeigu norime nesirgti, turime klausytis gamtos ir gyventi jos ritmu. Lektorius ypatingą dėmesį reguliuojant mitybą skyrė sezoniškumui. Žiemą nereikėtų stengtis numesti rudenį priaugtų kilogramų. Šaltuoju metu storėjame tik todėl, kad organizmas ruošiasi artėjantiems šalčiams, kuriuos jam reikės išgyventi, jis tik nori mus apsaugoti, deja, ne visi tą supranta. Žiemą, kai gamta nurimusi, nereikėtų gerti ir želmenų sulčių, tą daryti geriau pavasarį, kai viskas atbunda gamta. Jis skatino vartoti mūsų krašte augančius augalus, pateikė įvairių vaistinių augalų mišinių pavyzdžių. Susitikimo metu V. Skirkevičius mielai atsakė į susirinkusiųjų klausimus, konsultavo individualiai.

Susitikimą su V. Skirkevičiumi Pašyšių bibliotekoje padėjo surengti Šilutės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Virginija Vaivadaitė.

Spausdinti
Facebook komentarai