Miesto gimtadienio pusryčiai istorinėje Žibų gyvenvietėje

IMG_5731

Šilutiškiai bibliotekininkai kasmet, paskutinį pavasario šeštadienį, tradiciškai Miesto gimtadienį pradeda švęsti Vydūno skverelyje, pakviesdami miestelėnus bei miesto svečius pasivaišinti žolelių arbata, paklausyti muzikuojančių atlikėjų.

Šventinių pusryčių programą pradėjo nuolatiniai arbatinės dalyviai, bibliotekos socialiniai partneriai – Šilutės lopšelio-darželio „Pušelė“ vaikų ir auklėtojų folkloro ansamblis „Žuvininkai“ (vadovė Irena Žėkienė).

IMG_5958Pakilią šventinę nuotaiką miesto gimtadienio proga publikai dovanojo Šilutės pramoginės muzikos grupės „Vita“ atlikėjos Vitalija ir Kristina Petkutės bei jų mama Stefanija Petkienė.

Senuosiuose Žibuose anksčiau virte virė gyvenimas, čia veikė turgus, skambėjo smagi muzika. Pajausti ano laikmečio Žibų gyvenvietės dvasią padėjo Šilutės rajono neįgaliųjų draugijos ansamblis „Kvietkelis“ ir kapela „Šilo aidai“ (vadovas Antanas Kmita).

Arbatinėje veikė arbatos ruošimo edukacinė mokyklėlė, kurioje arbatos maišelius renginio svečiams dovanoti paruošė Šilutės Žibų pradinės mokyklos mokiniai kartu su savo mokytojomis Rasa Jankauskiene ir Daiva Šarlauskiene.

Pusryčių metu visi norintys atliko proto mankštą, sužaisdami gigantinių lauko šachmatų partiją. Laimėtojams įteiktos dovanėlės.

Meno gerbėjai turi progą aplankyti Šilutės meno mokyklos mokinių dailės darbų parodą, eksponuojamą Tilžės g. 12 pastate. Paroda veiks iki birželio 3 d., nuo 12.00 iki 16.00 val.

Palėpėlėje vyko profesionalių skulptorių iš Vilniaus, Lietuvos dailininkų sąjungos narių Aušros Jasiukevičiūtės ir Daumanto Kučo autorinės jungtinės parodos „Mažoji skulptūra“ pristatymas. Dar prieš porą metų, minint lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-ų metų jubiliejų, menininkai kartu su kitais Lietuvos skulptoriais dalyvavo tarptautiniame projekte „Skulptoriai skaito Donelaitį“ ir sukurtas įspūdingas skulptūras šia tema eksponavo viešojoje bibliotekoje. Šiais metais kūrėjus atlydėjo Aušros tėveliai Regina ir Valentinas Jasiukevičiai ir Daumanto mama, buvusi šilutiškė, kraštietė Marija Kučienė.

Šita paroda, tai dviejų kūrėjų bandymas mažomis skulptūromis kalbėti apie gyvenimą ir papasakoti „dideles“ istorijas, perteikiant tautiškumą, archaiškumą, tautos istoriją, kt.

Abu menininkai parodos atidarymo metu papasakojo apie savo sukurtų darbų gimimo istorijas, bei jų kūrimo technikas. Aušros darbai – labai savito modelio objektai – skulptūrinės miniatiūros ar tūrinė, didelio formato auksakalystė-juvelyrika.

IMG_5799Daumantas „atrado“ nuostabų dalyką-dovanos artimam žmogui žanrą, dovaną gimstančią iš santykio, intencijos, būsenos, konkretaus žmogaus ir susijusią su gyvenimo virsmais – vestuvėmis, krikštynomis, gimtadieniais. Taip primindamas sau ir kitiems paprastą Gyvenimo stebuklą, jo ilgesį, poetiką, sąmoningai vengdamas kritikavimo, nagrinėjimo, rūgojimo, prozos, kurios taip daug „girdime“ aplinkui.

Pasak menotyrininkės Ingos Radavičiūtės, „…tik žvilgtelėjus į menininkų darbus, gali pajusti tą pirmapradį, gaivališką žmogaus ir pasaulio trapumą, susipynusį su energetine jėga, kuri tarsi vulkanas – gali bet kur ir bet kada išsiveržti iš vidaus arba, šiuo atveju, iš metalo. Itin stipri aura sklinda žvelgiant į vyro ir moters siluetus. Tai tarsi In ir Jang – du visur randami priešingi, tačiau vienas kitą papildantys pradai. In yra siejamas su tamsa, pasyvumu, moteriškumu, naktimi, Jang yra šviesus, aktyvus, vyriškas, susijęs su diena. Jie kartu – tai harmoninga visuma, kurią aprėpia beribė visata“.

IMG_6122Bendravimą su parodos lankytojais palaikė ir šventinę nuotaiką kūrė Šilutės meno mokyklos jaunosios kanklininkės Indrė Montvydaitė ir Radvilė Šidlauskaitė (mokytoja Angelė Alšauskienė).

Bibliotekos gimtadienio dovaną miestui – renginių ciklą „Miesto gimtadienio pusryčiai istorinėje Žibų gyvenvietėje“ Vasaros kiemelyje užbaigė poezijos ir džiazo improvizacijos pagal Henriko Radausko eiles „Gėlė pasakė vėjui…“, kurias atliko aktorė Dalia Jankauskaitė bei džiazo virtuozas Vytautas Labutis.

Kauno valstybinio lėlių teatro aktorei D. Jankauskaitei skaitant H. Radausko eiles ir pritariant džiazo muzikantui V. Labučiui, renginio lankytojams buvo sukurta audringa atmosfera, juolab, kad ir gamta tam pritarė žaibuojant ir nulyjant pavasarinio lietaus lašams.

IMG_5728 IMG_5874 IMG_5982 IMG_5979 IMG_5965 IMG_5919 IMG_5890 IMG_6016 IMG_6019 IMG_6074 IMG_6161 IMG_6172 IMG_6215IMG_6170IMG_6169IMG_6168IMG_6161

Spausdinti
Facebook komentarai