Vaikai ir lėlininkai smagiai leido laiką stovyklaudami

IMG_7073

Birželio pabaigoje, liepos pradžioje Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo vykdomas tęstinis projektas – stovykla „Jaunieji genijai – menininkai“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba. Šiai, jau tradicine tapusiai populiariai stovyklai, skirtai atostogaujantiems šilutiškiams, vadovavo talentingi menininkai: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventas, lėlininkas, profesionalus Vilniaus teatro „Lėlė“ režisierius, dukart „Auksinio scenos kryžiaus“ nominantas, besidomintis japonų animacija, vokaline perkusija ir kino menu, Šarūnas Datenis; kraštietis, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aktorinio meistriškumo specialybės absolventas, Vilniaus teatro „Lėlė“ lėlininkas Imantas Precas; Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aktorinio meistriškumo specialybės absolventas, lėlininkas Karolis Algimantas Butvidas. Visi jie turi patirtį edukacinėje veikloje su vaikais ir jaunimu. Ši idėja – tai šilutiškio, Vydūno gimnazijos absolvento I. Preco svajonė kada nors surengti lėlininkų vasaros stovyklą gimtojo miesto vaikams. Džiugu, kad šį sumanymą pavyko įgyvendinti. Ši stovykla jau veikė tris vasaras iš eilės.

IMG_6972Stovyklos metu vaikai ypač noriai dalyvavo profesionalių aktorių patrauklios formos edukacinėse veiklose, susipažino su pačiomis netikėčiausiomis lėlininkystės kūrimo technologijomis – nuo tradicinių iki modernių. Dalyviams buvo pristatytos šiais metais „Lėlės“ teatro sukurtų spektaklių premjeros, režisuotos vieno iš stovyklos vadovų – Š. Datenio, vyko jų aptarimas. Stovyklautojai pamatė magijos ir gyvos muzikos spektaklį „Čia buvo/ Čia nėra“. Tai spektaklis, kuris atsako į klausimus: „Kas yra tikra draugystė? Ar materialūs turtai padaro žmogų laimingą?“ Tokius klausimus spektaklyje kelia ir atsakymų į juos žaismingai ieško režisierius Š. Datenis kartu su Keistuolių teatro aktoriais, teatro laboratorijos „Atviras ratas“ aktoriumi bei violončelininku Vytautu Leistrumu ir puikiu iliuzionistu bei aktoriumi Ryčiu Skripka. Nebyliame spektaklio pasaulyje bendraujama teatrališkai, jautriais, tačiau žaismingais violončelės, akordeono, kitų muzikos instrumentų garsais bei neįtikėtinais mago-iliuzionisto rankose gimstančiais mažyčiais stebuklais. Ypač stovyklautojams patiko spektaklis pagal Hanso Kristijano Anderseno pasaką „Mergaitė su degtukais“.

Kiekviena stovyklautojų diena prasidėdavo Vydūno gimnazijos salėje, kurioje vykdavo tempimo, atsipalaidavimo, dėmesio koncentravimo, greičio ir erdvės pajautimo trenažai. Jų metu dalyviai mokėsi susikoncentruoti ir pajusti erdvę. Be šio pojūčio tikras aktorius negali eiti į sceną, nes reikia išmokti pajusti savo buvimo vietą joje. Stovyklos organizatoriai labai dėkingi Vydūno gimnazijos direktorei Marinai Stirbienei, mokytojams už bičiulišką partnerystę ir supratimą.

Paskutinė diena vaikams buvo pilna jaudulio, nes vyko pasirodymas tikroje scenoje. Jie nekantravo, labai stengėsi, juk juos stebėjo tėveliai, artimieji, draugai. Šilutės kultūros ir pramogų centre po įtemptos repeticijos įvyko tikra šventė, kurioje jautėsi įdėto darbo ir užsidegimo prieskonis, tėvelių palaikymas ir vaikų liūdesys dėl to, kad baigėsi taip laukta stovykla. Už nuolatinę bičiulystę, malonų aptarnavimą ir suteiktą galimybę stovyklautojams pasirodyti didžiojoje scenoje dėkojame kolegoms – Kultūros ir pramogų centro direktorei Jūratei Pancerovai ir jos šauniam kolektyvui.

Projekto programos dalyviai ir jų tėveliai, seneliai nekantriai laukia kitos vasaros stovyklos ir tikisi, kad į jos užimtumo veiklas bus įtraukti ir jie.

IMG_7067 IMG_7063 IMG_7018 IMG_7003 IMG_6998 IMG_6957

Spausdinti
Facebook komentarai