Meninės kalvystės ir fotografijos sintezė

IMG_1094

Rugpjūčio 11 d. miestelėnai buvo pakviesti į susitikimą su seniausio lietuvių tautos amato – kalvystės – tęsėjais ir puoselėtojais – šilutiškiais kalviais Romu Šalčiumi ir Mantu Kuzminskiu bei jaunąja fotografe Inga Šalčiūte-Kuzminskiene. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Palėpėlėje eksponuojamoje jų pirmojoje jungtinėje meninės kalvystės ir fotografijos parodoje „Pasaulis mūsų akimis“ parodos lankytojams buvo suteikta galimybė šių menininkų sukurtais kalviškais darbais iš arčiau pažinti šio meno subtilybes, tradiciškumą, sudėtingumą, modernumą ir įvairiapusiškumą. Į renginį atėję šilutiškiai, prieblandos apgaubtoje salėje, buvo maloniai nustebinti meninės kalvystės ir fotografijos sintezės.

IMG_1103

Mokėti prakalbinti geležį bei suprasti jo prigimtį išmoksta ne visi, tačiau kalviams Romui ir Mantui pavyko susidraugauti su geležimi bei priversti jį paklusti jų meistriškoms rankoms. Pristatydami parodą menininkai papasakojo, kaip jiems pavyksta suvaldyti tokias galingas stichijas kaip oras, vanduo, ugnis ir metalas bei savo meistriškumu, kūrybiškumu ir aistra šiam darbui išgauti metalo grožį. Anot jų, šios keturios stichijos valdo juos ir leidžia pajusti metalo plastiškumą, šilumą bei lengvumą. Romo ir Manto sukurti originalūs metalo darbai ne visada atitinka pradinį galutinio rezultato matymą ar sumanymą. Sugalvota idėja, mintis ar vaizdinys darbo eigoje dažnai keičiasi bei tampa netikėtu atradimu jiems patiems. Su metalu nėra lengva susidraugauti, jį prisijaukinti ar prakalbinti, tai kantrybės, praktikos ir išsikeltų iššūkių reikalaujantis darbas, kuris pakeri, įtraukia ir nebepaleidžia.

IMG_1110

Į parodos atidarymą atėję šilutiškiai iš arti galėjo prisiliesti prie kalvystės meno subtilybių ir pasigrožėti kalvių sukurtais meniškais metalo gaminiais. Romo sukurti darbai labiau atspindi etnines, tradicines šio amato ypatybes, jo darbuose dominuoja lietuvių liaudies motyvai ir ornamentai. Jaunojo kalvio Manto darbai – tai metalo ir medžio dermė bei netradicinis, modernesnis požiūris į šį amatą. Drąsiai dirbdami, tobulindami techninius kūrybos aspektus ir polėkius, plėtodami inovacijas, Romas ir Mantas stengiasi, kad jų meninės kalvystės darbai džiugintų akį bei, pritaikant juos tradicinėje ir šiuolaikiškoje aplinkoje, būtų stilingi, funkcionalūs ir praktiški.

Jaunosios fotografės Ingos Šalčiūtės-Kuzminskienės nespalvoti fotografijos darbai eksponuojami parodoje „Pasaulis mūsų akimis“. Jie įkūnija šiuolaikinės moters grožį, paslaptingumą ir jaunystę. Pristatydama savo parodą autorė akcentavo, kad šios parodos pagrindiniai veikėjai ir modeliai yra moterys, atrastos, pamatytos ir sutiktos Šilutėje. Žvelgiant į šių moterų veidus, akyse matomi švysčiojantys sielos ir natūralios prigimties atspindžiai, lūpose – paslėpti nutylėjimai ir neištarti žodžiai, o kūno kalboje – įgimtas subtilumas ir elegancija.

Kviečiame aplankyti Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Palėpėlėje (Tilžės g. 10, IV a.) eksponuojamą fotografės Ingos Šalčiūtės-Kuzminskienės ir kalvių Romo Šalčiaus bei Manto Kuzminskio jungtinę meninės kalvystės ir fotografijos parodą „Pasaulis mūsų akimis“ ir pajusti senovės lietuvių amato autentiką bei fotografijos meną.

IMG_1077 IMG_1073 IMG_1072 IMG_1071

Spausdinti
Facebook komentarai