Šilutė. Ką savanorė veikia bibliotekoje?

Projekto „Atrask save” savanorė IRMA RADAVIČIŪTĖ

Po septynerių metų, praleistų Nyderlanduose, aš vėl esu Lietuvoje. Rugsėjį prasidės studijos, o prieš akis visa vasara. Tik klausimas – ką veikti? Štai tuomet ir pagalvojau apie prasmingą ir įdomią veiklą – savanorystę.

1856_regular_img_1398

Šilutė nėra didelis miestas, pasirinkimo nebuvo daug, tad išgirdusi apie savanorystę Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje iš karto nėriau į avantiūrą. Visiškai nauja veikla bei galimybė išmokti kažko naujo – būtent tai, ko aš ir ieškojau.

Su šios bibliotekos veikla anksčiau nebuvau susipažinusi, tad nelabai ir numaniau, ko galiu tikėtis. Žinojau tik viena – ten tikrai bus knygų. Jau pirmąją dieną mano nežinią prasklaidė kuratorius Donatas Dobilinskas, supažindinęs su bibliotekos veikla ir manęs lauksiančiais darbais bei projektais. Vienas jų – projektas „Bendruomenės „HUB‘as“ bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“, kurio tikslas yra skatinti bendruomenės narių kūrybinę saviraišką ir motyvaciją tobulinant esamas bei kuriant naujas žinių edukacijos, neformalaus ugdymo paslaugas bibliotekoje. Kiekvieną savaitę čia vyksta užsiėmimai „Modeliavimo kodas“ su trimatėmis modeliavimo programomis ir 3D spausdintuvu. Man tai buvo visiškai nauja. Turėjau galimybę ne tik išmokti modeliuoti,  bet ir padėti jauniesiems užsiėmimų dalyviams.

„Elektronikos kodas“  buvo dar vienas mano atradimas. Tai užsiėmimai su „LEGO Mindstorm EV3“ elektronikos konstruktorių rinkiniais, kuriais domisi ne tik berniukai. Robotukai – puiki priemonė sujungti įvairias mokslo kryptis: inžineriją, fiziką, matematiką, informatiką. Netgi surengėme „Olimpines robotų žaidynes“. Išmokau maketuoti, kurti reklamines skrajutes, kvietimus ir afišas.1859_regular_img_1350

Net neįsivaizdavau, kad šioje bibliotekoje yra tiek naujų technologijų bei inovatyvių mokymų, tad ši patirtis paskatino sukurti reklaminį filmuką „Įsivaizduok biblioteką“. Kūrybinio proceso metu mane supažindino su „Apple iPad“ planšetiniais kompiuteriais: jų galimybėmis, ypatybėmis, aplikacijų naudojimu, išmokė naudotis trumpo metražo filmukų kūrimo programa.

Buvau sužavėta bibliotekoje vykstančių renginių gausa ir įvairove. Čia susijungia knygos, žinios, technologijos, menai ir kūrybiškumas. Nė viena čia praleista diena man neprailgo.

Savanorystės metu įgytos žinios bei patirtis pranoko  lūkesčius. Man buvo suteiktos puikios sąlygos mokymuisi bei tobulėjimui. Turėjau galimybę pasijusti kūrybinės komandos dalimi,  dirbti su įdomiais žmonėmis ir, svarbiausia,  atrasti save kitame amplua.

1860_regular_img_1083

Spausdinti
Facebook komentarai