Tradicinėje kelionėje į Laugalių kaimą pagerbtas Kristupo Lekšo atminimas

SAM_1578

Jau tapo tradicija kasmet, rugpjūčio pabaigoje, Katyčių ir Degučių bibliotekų bendruomenių  atstovams išsiruošti į pažintinę kelionę, kurios metu aplankoma Mažosios Lietuvos iškilios asmenybės Kristupo Lekšo amžinojo poilsio vieta. Šią išvyką padeda surengti Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Degučių ir Katyčių filialų bibliotekininkės.

Klaipėdos krašto kultūriniame gyvenime ženklų pėdsaką  palikęs poetas, visuomenės ir politikos veikėjas, giesmių kūrėjas bei giesmynų sudarytojas Kristupas Lekšas gimė 1872 m. Striliuose, Šilutės rajone.

Nuo pat jaunystės šis Mažosios Lietuvos kultūros veikėjas buvo užsiėmęs šviečiamąja veikla. Savo namuose įkūrė biblioteką, kaimynus ragino skaityti, kūrė lietuviškas giesmes ir dainas, gynė lietuviškumą ir lietuvių teises. Kristupas Lekšas buvo Katyčių parapijos bažnytinės tarybos narys. 1911 m. jis padėjo Katyčiuose įsteigti jaunimo draugiją „Vainikas“. 1922 m. Klaipėdos krašte suorganizavo ir Šilutėje įkūrė Mažųjų laukininkų susivienijimą ir jam vadovavo.

Be visuomeninės veiklos Kristupas Lekšas  rašė eiles. Eilėraščius jis pasirašydavo Vieversėlio slapyvardžiu. Nemažai savo eilių paskelbė periodiniuose leidiniuose: „Kaimyne“, „Naujoje lietuviškoje ceitungoje“, „Saulėtekoje“, „Tilžės keleivyje“. Vėliau poeto rašyti eilėraščiai sugulė į dvi knygeles: „Rūtų vainikėlis, arba Svodbos dainos“, „Ziono varpelis“.

Kristupas Lekšas mirė 1941 m. Klaipėdoje. Palaidotas Laugalių kapinėse, netoli Degučių. Išvykos metu Degučių ir Katyčių bibliotekininkės kartu su bibliotekų lankytojais nugriebė nuo kapo lapus, nuravėjo žolę, pamerkė gėlių, uždegė atminimo žvakeles.

SAM_1575 SAM_1576 SAM_1579

Spausdinti
Facebook komentarai