Smalsučių atradimai

img_6036

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko rajono ikimokyklinio amžiaus vaikų popietė „Smalsučių atradimai“, kurią organizavo Šilutės lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“. Popietė skirta ugdyti ikimokyklinio amžiaus vaikų ekologinę kultūrą, paremtą gyvosios ir negyvosios gamtos stebėjimais, tyrinėjimais, eksperimentais, atradimais.

Joje dalyvavo patys smalsiausi ir išradingiausi rajono ikimokyklinukai kartu su savo pedagogais ir tėveliais. Ikimokyklinio amžiaus vaikai geriausiai ugdosi patys būdami aktyvūs – tyrinėdami visais pojūčiais, darydami, bandydami ir eksperimentuodami, stebėdami savo veiksmų pasekmes, diskutuodami, spręsdami problemas, dalydamiesi išvykų patirtimi ir kt., t. y. įgydami įvairios patirties patys aktyviai veikdami, dalyvaudami, kurdami kartu su kitais vaikais ir suaugusiaisiais.

Šiai popietei mažieji taip pat atsakingai ruošėsi: stebėjo, smalsavo, eksperimentavo, vyko į išvykas, ėmė interviu, tarėsi su tėveliais ir auklėtojomis, gamino, kūrė… Eimantė iš lopšelio-darželio „Gintarėlis“, Kotryna iš lopšelio-darželio „Raudonkepuraitė“, Edvinas iš Vainuto gimnazijos, Ieva iš lopšelio-darželio „Pušelė“, Saulė iš Rusnės pagrindinės mokyklos, Beata iš Švėkšnos lopšelio-darželio parodė, kad rūšiuoti paprasta ir įdomu ir pakvietė visus rūšiuot kartu. Tadas iš M.Jankaus pagrindinės mokyklos atskleidė durpyno paslaptis. Pijus iš Juknaičių pagrindinės mokyklos parodė, kaip panaudotos buitinės atliekos tampa naujais daiktais. Paklausius Beatos iš lopšelio-darželio „Žibutė“, kilo noras apsilankyti ekologiniame ūkyje. Gytė iš lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ apsilankė UAB „Šilutės šilumos tinklai“ ir papasakojo, kas vyksta mieste prasidėjus šildymo sezonui. Na, o Smiltė iš lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ pasidalijo mintimis, ko reikia, kad mūsų Žemė būtų žalia. Kartu su ikimokyklinukais smalsavo išmintingasis žynys Nakas  bei žalieji žmogeliukai.

Mažųjų smalsučių išmone žavėjosi renginyje dalyvavę Šilutės rajono savivalybės administracijos vyresnieji specialistai – Vida Nemanienė ir Pranas Sirtautas, įvertinę mažųjų pastangas aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos dovanomis.

Liaudies išmintis sako „Ką pasėsi, tą ir pjausi“. Svarbiausia vaikų gyvenimuose paruošti dirvą jų ilgalaikiam suvokimui apie aplinkosaugą ir ekologiją. Ir tada gyvensime švariame, tvarkingame, žaliame pasaulyje!

Daiva Mikulskytė

img_6001 img_5932 img_5851 img_5789 img_5734 img_5732 img_5725 img_5724

Spausdinti
Facebook komentarai