Rusnėje užaugo „Gražiausiai skambančių žodžių medis“

2017 metai Lietuvoje paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais, todėl Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale vasario 17 dieną buvo pristatytas „Gražiausiai skambančių žodžių medis“. Rusnės bibliotekoje tą pavakarę rinkosi įvairaus amžiaus skaitytojai, kurie išrinko jiems gražiausiai skambančius ir jiems svarbiausius žodžius. Susirinkusieji diskutavo, kodėl vienas ar kitas lietuvių kalbos žodis mums toks svarbus, susijęs su mūsų  ir visos tautos savastimi. Daugiausiai ant stilizuoto lietuviškų žodžių medžio suposi žodžiai Lietuva, tėvynė, šeima, meilė, pagarba, namai, draugystė, mama, saulė. Ypatingo dėmesio ir pritarimo sulaukė  žodis tiltas, nes jis ypač aktualus rusniškiams. Buvo ir bandymų parašyti žodį estakada, tačiau  reikėjo priminti, kad dažnai yra supainiojami tarptautiniai žodžiai su lietuviškais.

Mikalojus Daukša kalbai išaukštinti „Postilėje“ skiria pakiliausias eilutes, skambančias tarsi eilėraštis: „Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausiai išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didina ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę“.

Bibliotekininkė Auksė Čėsnienė priminė, kad M. Daukša 1399 metais „Postilėje“ rašė, kad yra trys svarbūs tautos bruožai: bendra teritorija, tėvų žemė, bei istoriškai susidarę papročiai ir kalba. Gimtąją kalbą M. Daukša laikė svarbiausiu tautos požymiu.

Buvo kalbama apie tai, kad dabar jaunimas vis daugiau vartoja nelietuviškų žodžių, pvz., čipsai (liet. traškučiai), hamburgeriai  (liet. mėsainiai) ir kt. Labai gaila, kad net nežinoma, kaip tai turėtų skambėti lietuviškai.

Renginiui baigiantis visi pažadėjo stengtis kalbėti taisyklinga lietuviška kalba ir pastebėti šalia kalbančiuosius.

 

Auksė Čėsnienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai