Ūkininkaujančius šilutiškius sudomino tiesioginė transliacija apie išmokas už deklaruotus plotus

Balandžio 4 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka bendradarbiaudama su Nacionaline mokėjimo agentūra (NMA) organizavo tiesioginę transliaciją tema „Ūkininke, turi klausimų apie išmokas už deklaruotus plotus?“

Ūkininkaujantys šilutiškiai susirinko Šilutės F. Bajoraičio viešojoje pasiklausyti NMA direktoriaus Eriko Bėronto bei Žemės ūkio paramos departamento direktorės Enrikos Raibytės pastebėjimų apie žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimą. Šie specialistai pristatė šių metų deklaravimo pakeitimus bei naujoves.

E. Bėrontas kalbėjo, kad parama bus skiriama tik ūkininkaujantiems žemės plotų savininkams. Tam, kad būtų išsiaiškinta ar paraiškos paramai gauti atitinka realybę ir reikalavimus, planuojama atlikti patikras. NMA naudojasi pažangiomis technologijomis, tad patikroms atlikti naudojami kosmoso palydovai. Planuojama nuotoliniu būdu atlikti apie 90% patikrų. Ateityje minėti palydovai fiksuos netgi tai, kokia kultūra auginama deklaruotame žemės plote. Pirmiausiai patikros bus atliekamos apleistuose, nenušienautuose žemės plotuose.

Pasikeitusią deklaravimo tvarką apžvelgė E. Bėrontaitė. Anot jos, gegužės mėnesį bus atliekama preliminarus pateiktų paraiškų patikrinimas, kad ūkininkai galėtų iki liepos mėnesio ištaisyti klaidas. Specialistė pabrėžė, jog būtina pateikti deklaruotų plotų valdymo dokumentus. Paraiškoje reikia nurodyti ar vykdomos aktyvaus ūkininkavimo veiklos.

Tiesioginės transliacijos klausytojams patarta pildyti paraiškas elektroniniu būdu ir naudotis NMA portalu https://www.nma.lt/index.php/naujienos/informacija-apie-ismokas-nma-informaciniame-portale/471

Susirinkusieji specialistams galėjo pateikti aktualių klausimų, susijusių su deklaruojamais žemės plotais. Trys klausytojai, pateikę įdomiausius klausimus, apdovanoti NMA dovanėlėmis. Viena iš jų atiteko ir F. Bajoraičio viešosios bibliotekos klausytojui.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai