Pusė širdies taip ir likusi čia – gimtinėje

17-ąjį kartą organizuojama Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šių metų šūkis „Tu esi biblioteka“ simboliškai primena kiekvienam iš mūsų talentus, sukauptas žinias, pomėgius. Tai šventė, kupina naujų susitikimų, naujų atradimų, tai proga atsigręžti į naują ar dar būsimą skaitytoją. Ir verčiant puslapį po puslapio, skaitant knygą po knygos atrasti stebuklingą knygų pasaulį.

Kiekviena diena yra laukta ir išsvajota. Nesulaikomo laiko tėkmėje, keičiantis metų laikams, įvykiams ir žmonėms, norime ar ne pajuntame, kad į mūsų gyvenimus kartkartėmis ateina kažkas lyg ir neapčiuopiamo, bet naujo ir džiugaus. Švėkšniškių ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filialo lentynas papildė naujas leidinys – kraštietės Irenos Arlauskienės ketvirtoji knyga „O kas toliau?“, kurios sutiktuves organizavo bibliotekininkė Danutė Litvinienė. Tądien buvo atidaryta ir klaipėdiečio menotyrininko Petro Šmito paroda „Tikrovės atspindžiai“. Į parodos atidarymą neatvyko pats autorius, tad parodą pristatė klaipėdietė Helena Švanytė- Černiauskienė.

Renginys, skirtas Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei, prasidėjo švėkšniškio Mindaugo Kuzo akordeonu atliekamu kūriniu. Užburiantis akordeono garsas, jausmų džiazas, virtuoziškai valdomas atlikėjo, užhipnotizavo susitikimo dalyvius.

Nors bibliotekininkė Danutė ir pristatė viešnią, bet knygos autorė yra puikiai pažįstama švėkšniškiams, ne kartą dalyvavusi susitikimuose Švėkšnoje. I. Pupšytės-Arlauskienės vaikystė ir jaunystė prabėgo braidant spalvingomis Ašvos pakrantėmis, vaikštinėjant Švėkšnos parke, besimokant Švėkšnos gimnazijoje, tad pusė širdies taip ir likusi čia – gimtinėje, todėl žiūrint į ją negali nejausti, kad Irena jaučianti malonumą bent trumpam čia sugrįžti.

Autorės knyga alsuoja tikros, nesavanaudiškos meilės kuždesiu, artimųjų ilgesiu, gamtos spalvų grožiu, jūros galybės stichija. Tai toks tylus išsipasakojimas ir išsikalbėjimas, išreiškiantis viltį, kad knyga negalinti nerasti atgarsio skaitytojų širdyse.

Ištraukas iš knygos skaitė Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos gimnazistai, lituanistė Ramutė Zagurskienė, pati autorė. Knygą anonsavo bei vertino bičiulė Ona Pintverienė, kolegė Vanda Šimkuvienė, klasės draugė Elvyra Rimkienė. Buvęs klasės auklėtojas Petras Čeliauskas perskaitė patikusias ištraukas.

Netikėtai, trumpai, bet intriguojančiai susitikome tądien renginyje ir su Klaipėdos krašto istorijos tyrinėtoja, doc. dr. Arūne Liucija Arbušauskaite, trijų monografijų ir keliasdešimties mokslinių straipsnių lietuvių, vokiečių, anglų, rusų kalbomis autore ir bendraautore, mokslinių konferencijų ir seminarų Lietuvoje bei užsienyje dalyve. Mokslininkė, tądien atvykusi į Švėkšną, apsilankė bibliotekoje, atvežė dovanų savo knygų. Ji pasidžiaugė renginyje dalyvaujančiais ir besidominčiais knygomis jaunaisiais ir brandaus amžiaus švėkšniškiais. Patikino, kad ją labai sudomino I. Arlauskienės knyga, kurią būtinai norinti įsigyti ir perskaityti.

Bibliotekininkė D. Litvinienė padėkojo viešnioms už puikiai praleistą laiką kartu su bibliotekos bičiuliais, padovanotas knygas ir pakvietė visus dar neišsiskirstyti, pabūti, pabendrauti ir kartu išgerti puodelį arbatos.

 

Violeta Astrauskienė

Spausdinti
Facebook komentarai