Vis daugiau senjorų domisi planšetiniais kompiuteriais

Apie projektą
Asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ kartu su partneriais iš Vokietijos, Rumunijos ir Ispanijos įgyvendina Europos Sąjungos Erasmus+ programos finansuojamą strateginių partnerysčių projektą „Senjorai ir skaitmeninės technologijos”. Projekto tikslas – paskatinti vyresnio amžiaus gyventojus, niekada nesinaudojusius internetu, susipažinti su skaitmeninėmis technologijomis, jų galimybėmis bei pradėti jomis naudotis.

Tyrimas
Įgyvendinant projektą, šiais metais buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas sužinoti, vyresnio amžiaus gyventojų, naudojimosi mobiliaisiais įrenginiais ir internetu ypatumus bei poreikius.

Tyrimo metu buvo apklausti 383 gyventojai, vyresni nei 65 m. ir 335 darbuotojai, dirbantys su vyresnio amžiaus žmonėmis bei 40 neformaliojo švietimo ugdymo organizacijų atstovų keturiose Europos Sąjungos šalyse.

Tyrimo rezultatai atskleidė, jog vyresnio amžiaus žmonės yra labai susidomėję mobiliųjų įrenginių ir interneto naudojimu. Visgi, didžioji dalis apklaustųjų (67%) nežino apie mobiliųjų įrenginių t.y. planšetinių kompiuterių teikiamą naudą ir daugeliui šis įrenginys (56%) yra mažai žinoma technologija.

Tik 9% apklaustų Lietuvos vyresnio amžiaus gyventojų naudojasi planšetiniu kompiuteriu. Šis rezultatas yra mažiausias, lyginant su kitomis apklausoje dalyvavusiomis šalimis. Pavyzdžiui,  Vokietijoje  – 30 proc., Ispanijoje – 33 proc. ir Rumunijoje  – 20 proc. senjorų naudojasi planšetiniu kompiuteriu.

 

„Senjorų mokymas naudotis planšetiniais kompiuteriais – patrauklus būdas mažinti skaitmeninę atskirtį Lietuvoje. Vyresnio amžiaus žmonėms dirbti su stacionariais kompiuteriais nėra lengva”, – pastebi projekto vadovė Lietuvoje Laura Grinevičiūtė. „Tačiau nešiojamas mobilus kompiuteris pasižymi galimybių gausa, naudojimo lengvumu ir puikiai tinka mažai su kompiuterinėmis technologijomis susipažinusiam žmogui“.

Atlikus apklausą paaiškėjo, jog senjorai mobilias technologijas norėtų naudoti bendravimui (70%), el.paštui (54%), filmų bei nuotraukų žiūrėjimui internete (76%), muzikos bei  radijo klausymui (67%), naujienų skaitymui (64%) bei informacijos paieškai internete apie sveikatą, maistą bei keliones (70%).

Apklausos rezultatai bus naudojami kuriant mišrią mokymosi programą pritaikytą planšetiniams kompiuteriams ir skirtą darbuotojams dirbantiems su vyresnio amžiaus gyventojais. Programos pilotiniai mokymai numatyti jau kitų metų pradžioje. Lietuvoje mokymuose dalyvaus viešųjų bibliotekų bei senelių globos namų darbuotojai.

Tyrimo ataskaitą anglų kalba galite rasti paspaudę šią nuorodą:

http://www.digital-seniors.eu/index.cfm/secid.265/key.242/lang.2

 

Apie VIPT asociaciją
„Viešieji interneto prieigos taškai” – tai nuo 2006 metų sėkmingai veikianti asociacija. Savo vykdoma veikla bei įgyvendinamais projektais organizacija prisideda prie Lietuvos informacinės visuomenės kūrimo bei gyventojų skaitmeninių įgūdžių plėtojimo.

Asociacijos veikla apima metodinės, mokomosios medžiagos rengimą suaugusiems ir vaikams informacinių technologijų taikymo bei informacinių įgūdžių ugdymo srityje ir mokymų bei neformaliojo ugdymo veiklų suaugusiems ir vaikams organizavimą.

Projekto internetinė svetainė: http://www.digital-seniors.eu/index.cfm/secid.265/lang.5

El.pašto adresas: asociacija@vipt.lt

Spausdinti
Facebook komentarai