Kultūrinė – pažintinė kelionė ,,Pažink savo kraštą“.

Šiltos dienos taip ir kviečia išvažiuoti iš namų, keliauti, pamatyti naujas vietas, geriau pažinti savo kraštą patirti neišdildomų įspūdžių.  Kiekvieną vasarą jaunieji bibliotekos lankytojai dalyvauja pilietinėse akcijose, kurių metu prisideda prie savo kaimo gražinimo, tvarko aplinką, lanko ir tyrinėja gyvenvietės apylinkes.

Ne išimtis ir ši vasarą. Visi Pašyšių bibliotekoje vykstančios vaikų užimtumo stovyklos dalyviai birželio 9 d. išsiruošė į dviračių žygį po Juknaičių apylinkes. Pirmiausia aplankėme Juknaičių pagrindinės mokyklos muziejų. Apie mokyklos gyvenimą, jos istoriją pasakojo Juknaičių pagrindinės mokyklos direktorė Violeta Šimelionienė. Su dideliu susidomėjimu vaikai klausėsi pasakojimo apie mokyklos muziejaus eksponatus. Labiausiai visiems patiko stendas, kuriame puikuojasi disko metiko, Romo Ubarto, marškinėliai ir legendinis diskas su kuriuo Barselonos olimpinėse žaidynėse jis iškovojo aukso medalį. Pasivaikščioję po mokyklą visi išskubėjome į Juknaičių vaikų darželyje veikiantį etnokultūros kampelį. Apie jo eksponatus pasakojo Juknaičių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Birutė Toleikienė. Mūsų diena tęsėsi juknaitiškės Natalijos Domarkienės ūkyje. Ši svetinga sodybos šeimininkė apylinkėse garsėja įstabia naminių paukščių kolekcija. Moteris savo ūkyje augina apie 20 skirtingų veislių vištų ir kitų naminių paukščių. Su didele meile ji pasakojo apie kiekvieną savo ūkyje auginamą paukštį: iš kur jis atkeliavo, kokios rūšies, ir kuo šie paukščiai išskirtiniai. Ji ne tik augina namines vištas, bet ir kolekcionuoja naminių paukščių skulptūrėles, atributiką su naminiais paukščiais. Šioje sodyboje prieglobstį randa ir gyvūnų prieglaudos gyventojai .Šeimininkė aprodė visą savo ūkį, vaišino vaikus naminiu ožkos sūriu ir pieno kokteiliu. Padėkoję už svetingą priėmimą kartu su Juknaičių bibliotekininke Rasa Vaičiuliene tęsėme savo dienos kelionę. Bibliotekininkė mus supažindino su Juknaičių istorija, aplankėme aukščiausią žemės pylimą Šilutės apylinkėse, Alkos piliakalnį. Jo atsiradimo istoriją šišioniškių tarme pristatė juknaitiškė, moksleivė Iveta Kačerauskaitė. Savo pažintį su Juknaičiais tęsime aplankydami „Šeimos taką“. Susėdę aptarėme dienos įspūdžius, užkandžiavome ir pailsėję išsiruošėme namo.

Šiandien svarbu ugdyti asmenybę, ne tik besididžiuojančią savo gimtuoju kraštu, bet ir suvokiančią save, kaip krašto puoselėtoją. Kad galėtume didžiuotis dalykais, kurie yra aplink mus, juos pirmiausia reikia atrasti, pamatyti, pažinti, išgirsti, pajausti.

Spausdinti
Facebook komentarai