Kintų muzikos festivalio atidarytas muzikinėmis improvizacijomis ant Marių kranto, besileidžiant saulei

Šeštasis tarptautinis Kintų muzikos festivalis atidarytas įspūdingu legendinio vokiečių kompozitorius Peter Michael Hamel koncertu Kuršių marių pakrantėje. 

 

Kintų muzikos festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad kūrėjas turėjo galimybę vieną koncertą surengti ir Lietuvoje. Minimalizmo pradininko 70-ąjį jubiliejų šiemet Europoje švenčia svarbiausios pasaulio koncertų salės bei festivaliai. Kompozitorius yra dirbęs kartu su žymiausiais muzikos kūrėjais: John Cage, Terry Riley, La Monte Young ir Carl Orff, o koncertų geografija nusidriekia per visą pasaulį – nuo Paryžiaus ir Maskvos iki Tokijaus, Niujorko ir Mumbajaus.

Specialiu kompozitoriaus pageidavimu, koncertas vyko leidžiantis saulei, ant Marių kranto. Pats P. M. Hamel prieš koncertą publikai skambėsiančią programą pristatė vienu sakiniu – „girdėsite tai, kas gali būti atlikta tik čia ir tik dabar”. Kūrėjo norams įgyvendinti buvo pasirinkta Ventėje esančio viešbučio „Ventainė” teritorija. Atvykę į koncertą klausytojai iškart buvo pasitikti Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO muzikantų, kurie besirenkant klausytojams čia atliko savo improvizacijas P. M. Hamel kūrinių temomis. Gausiai susirinkusi publika mėgavosi valandos trukmės balso ir fortepijono improvizacijomis, kuriose autoriaus kūryba apsijungė su rytietiškomis muzikos intonacijomis, o vėliau klausytojai dar ilgai nesiskirstė.

Kintų muzikos festivalio klausytojai taip pat turėjo galimybę dalyvauti susitikime-pokalbyje su P. M. Hameliu ir jo mokiniu, kompozitoriumi Gediminu Gelgotu. Juos kalbino LRT žurnalistė Gerūta Griniūtė. Kompozitoriai pasidalino savo mintimis apie kūrybinius procesus, svarbą surasti savo išskirtinį braižą bei kaip suteikti sau visišką kūrybinę laisvę. P. M. Hamelis taip pat pasidalino nuotaikingomis istorijomis apie savo susitikimus su tokiais kompozitoriais kaip Messiaen, Lutoslawski ir Orff.

Kintų muzikos festivalis kasmet žymi jubiliejų švenčiantį kompozitorių ir jo kūrybą. 2016 metais Kintuose viešėjo latvių kompozitorius Peteris Vasks. Stulbinanti vieta prie Kuršių marių, netoli Baltijos jūros, kasmet virsta kūrybiniu įkvėpimu kompozitoriui Gediminui Gelgotui ir Naujų idėjų kameriniam orkestrui NIKO. Šių muzikų kvietimu, Kintų muzikos festivalyje kasmet koncertuoja pripažinti atlikėjai iš Europos, Azijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. 2017 metais tarptautinė EFFE („Europa festivaliams, festivaliai Europai”) organizacija, įvertinusi aukštą Kintų muzikos festivalio meninį lygį ir jo regioninę, respublikinę bei tarptautinę svarbą, dar dvejiems metams pratęsė KMF narystę EFFE organizacijoje.

Spausdinti
Facebook komentarai