Aldona Ruseckaitė šilutiškiams pristatė knygas apie Maironį ir Žemaitę

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka, tęsdama renginių ciklą „Šiuolaikiniai lietuvių autoriai“, spalio 18 dieną sukvietė miesto bendruomenę į susitikimą su poete, prozininke, Maironio literatūros muziejaus direktore Aldona Ruseckaite ir jos  knygomis „Žemaitės paslaptis“, „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“, kt. Kartu su knygų autore atvyko ir aktorė, skaitovė Liucija Zorūbaitė.

Stebina šios rašytojos produktyvumas – poezijos knygos, romanai, įvairių rašytojų biografijos, fotografija. Jos kūrybą veikia ir darbas, buvimas literatūros prisotintoje erdvėje.

Pirmąją poezijos knygelę A. Ruseckaitė parašė dar vaikystėje. poetė sako: „Man eilėraštis išdygsta kaip gėlė iš grindinio, prasišviečia tarsi spindulys ūkanotą dieną ir kaip žaibo išlydis. Tai yra atsivėrimas, išplėšimas iš savęs kažko, ką tau skauda. Kai kurie poetai galbūt yra nutolę nuo savo grynai vidinio momento, daugiau stebi išorinį pasaulį. Aš pati pasaulio stebėjimą perteikiu per jo jutimą, per savo asmeninį santykį su juo“.

Autorė niekada negalvojo, kad rašys knygą apie Maironį.  Atrodė tiesiog neįmanoma, nes tai yra per didelis vardas, per didelė ikona. Tačiau prisiskaičiusi daug medžiagos apie jį,  ištyrinėjusi archyvą, atrado, kad yra ir netyrinėtų dalykų. Tai paskutinė Maironio meilės istorija. Laiškai buvo saugomi Amerikoje, rašytoja turėjo galimybę juos paskaityti. Į knygą sugulė ne tik meilės istorija, bet ir Maironio gyvenimo dramos, kasdienybė, pomėgiai.

Kalbėdama apie knygą „Žemaitės paslaptis“, kurioje  pateikiami Julijos Žymantienės-Žemaitės biografiniai fragmentai, paremti dokumentine medžiaga, A. Ruseckaitė paminėjo, kad iš gausių archyvinių faktų pasirinko šios rašytojos vėlyvos meilės liniją. Pasiremdama jos laiškais, ji sukūrė dramatišką, skausmingą, bet ir šviesią, labai patrauklią istoriją. Žemaitė visai ne nuobodi bobutė su skarele, bet įdomi, aistringa, gyvenimą mylinti asmenybė, tikra savo šalies patriotė, tikra žemaitė – užsispyrusi ir principinga, nuostabi moteris, kuriai vėlyva meilė buvo ir likimo dovana, ir našta…

Aktorė Liucija Zorūbaitė paskaitė keletą ištraukų iš knygos „Žemaitės paslaptis“.

Susitikime rašytoja kalbėjo ir apie savo pomėgį fotografuoti, trumpai pristatydama Maironio lietuvių literatūros muziejaus leidyklos šiemet išleistą knygą „Maironio sodas“.  Joje publikuojamos muziejaus fonduose saugomos fotografijos, kuriose poetas įamžintas sode. Jos  atveria dar vieną poeto talentą – sodininkystę. Tekstą knygai parengė A. Ruseckaitė. Ji daugiau nei dešimtį metų fotografuoja Maironio sodą, kuris yra lyg gyvoji muziejaus ekspozicija.

Knygą „Maironio sodas“  ir kitas Maironio literatūros muziejaus išleistas knygas („Žemaitės paslaptis“, „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“) ji padovanojo bibliotekai, tad skaitytojai gali jas rasti fonduose.

Paklausta, kuo artimiausiu laiku žada nudžiuginti savo kūrybos gerbėjus, A. Ruseckaitė atsakė, kad šiuo metu renka medžiagą knygai apie poetą Vytautą Mačernį. Rašytoja teigia: „Iš tiesų rašymas yra kaip kiekvienas darbas. Jei dailininkas tapo paveikslą, nori, kad jį parodoje kas nors matytų. Kai žmogus sodina sodą, nori, kad jis užaugtų ir vestų vaisių. Rašančiajam taip pat norisi, kad išėjusi knyga gyventų savo gyvenimą“.

Renginys organizuotas įgyvendinant tęstinį projektą „Prie knygos versmės“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Šilutės rajono savivaldybės.

 

Informaciją parengė Skaitytojų aptarnavimo
skyriaus bibliotekininkė  Virginija Degutienė

Spausdinti
Facebook komentarai