Literatūrinės žiemos pramogos

Visą savaitę Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Grabupių filiale vyko renginiai, skirti skautų judėjimo šimtmečiui. Bibliotekos skaitytojai supažindinti su skautų veikla. Internete mėginta ieškoti įvairios informacijos apie skautus. Mokytojos lietuvių kalbos ir pasaulio pažinimo pamokose papasakojo mokiniams apie skautų veiklą Lietuvoje. Norėdami gauti išsamesnių žinių visi tuoj pat vėl subėgdavo į biblioteką ieškoti naujos informacijos. Mokiniai skaitė referatą apie skautus, jų veiklą, rengiamus projektus, uniformą, pagrindinę skautų emblemą.

Sausio 18 d., iškritus gausiam sniegui, Šilutės Žibų pradinės mokyklos Grabupių skyriaus ,,Vikruoliukų“ būrelio vaikai ir ikimokyklinukai lipdė Senius Besmegenius.

Sausio 19-ąją surengtas žygis nuo bibliotekos iki Grabupių miško. Vaikai energingai nusiteikę išsiruošė į Grabupių mišką. Prieš pradedant žygį vyko filmo apie Lietuvos skautus peržiūra. Dalyviai sužinojo, kokia yra jų apranga, amunicija, ženklai, veikla. Nuspręsta ir patiems pamėginti tapti skautais, iškeliauti į žygį ir pajusti, ką jaučia tikri gamtos mylėtojai – skautai, kai aplink nėra kompiuterių, telefonų, minkštų sofų, knygų, ir reikia pasitikėti tik bendražygiais, miško gamta, žiemos grožiu, gera nuotaika. Eidami vaikai čiuožinėjo, kalbėjosi apie skautus, apie jų ištvermę, kantrybę, dainavo dainas, deklamavo pačių sukurtus eilėraščius. Prieš prieidami mišką žygeiviai atrado tikrą žiemos stebuklą – pievoje stipriai užšalusį ledą. Laikydamiesi būryje, atsargiai čiuoždami vaikai pasiekė gyvūnėlių ir žvėrelių namus – mišką. Žvėreliai pavaišinti gardžiomis vaišėmis: duona, morkomis, kruopomis, o zylutės – lašinukais.

Atlikus šią misiją surengtos rogučių lenktynės. Sudarę dvi komandas vaikai, pasikeisdami poromis, vienas kitą veždami rogutėmis, lenktyniavo. Laimėjo draugystė ir juokas. Pasivažinėję rogutėmis dalyviai subėgo į keturis skautų ratelius, išsirinko komandų kapitonus. Jie išsitraukė užduotis. Išsirikiavę rikiuotėje, išsiskaičiavę, vaikai kūrė komandų šūkius, priesaikas: ,,Būsime mes visada draugiški“, ,,Mes tvirčiausi ir vikriausi“, ,,Neišduosime vieni kitų“, ,,Mes visi – kieti“. Vaikai kūrė mankštos pratimus, visi mankštinosi, žaidė estafetėse bei kelis skautų žaidimus.

Visi kartu laimingai sugrįžę į bibliotekos „skautų būstinę“ nusprendė ir toliau stebėti skautų veiklą, o vasaros metu įkurti stovyklą, kad linksmybės gamtoje ir draugų būryje tęstųsi.

 

Ingrida Petrikauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Grabupių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai