Sutikta nauja knyga apie rašytoją Ievą Simonaitytę

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje sausio 25 d. sutikta atsiminimų knyga „Aš esu Etmės Evė. Ieva Simonaitytė amžininkų liudijimuose“. Pirmųjų susitikimo dalyvių sulaukta prieš gerą pusvalandį iki pradžios. Organizatoriams – bibliotekininkams – tai buvo tarsi ženklas, kad auditorija bus gausi. Neapsirikta. Susirinko gražus būrys rašytojos Ievos Simonaitytės gerbėjų, jos kūrybos skaitytojų, Mažosios Lietuvos istorijos, kultūros puoselėtojų ar smalsuolių. Viliojo ir solidūs vakaro svečiai: knygos sudarytojas, rengėjas, akademikas, prof. habil. dr. Domas Kaunas (Vilniaus universitetas), literatūrologė, prof. dr. Roma Bončkutė (Klaipėdos universitetas), šilutiškė lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Daiva Trijonienė. Vakarą papuošė Šilutės pirmosios gimnazijos mokinių Agnės Majauskaitės, Kristinos Tekoriūtės, Gvido Požerecko įtaigiai skaitomos ištraukos iš knygoje publikuojamų rašytojos amžininkų atsiminimų ir liudijimų.

Užsitęsęs susitikimas neprailgo – I. Simonaitytė tebėra aktuali, įdomi ir, pasirodo, dar ne visiškai atrasta ne tik kaip kūrėja, bet ir kaip asmenybė. Apie jos asmenybę, būdą ir būtį daugiausia ir šnekėta. Juolab, kad naujoji knyga ir skirta rašytojos portretui atskleisti skelbiamuose 57 rašytoją pažinojusių arba artimai su ja besibičiuliavusių asmenų – Mažosios Lietuvos lietuvių, menininkų, žurnalistų, kultūros darbuotojų, mokslininkų, namų šeimininkių ir talkininkių, artimos aplinkos asmenų – liudijimuose. Susitikimo pranešėjai ieškojo sąsajų tarp rašytojos kūrybos tematikos, vaikystėje patirtos šeimos darnos dramos, sveikatos traumų, ne visiems patrauklių rašytojos charakterio bruožų, sudėtingų santykių su socialine aplinka. Knygoje „Aš esu Etmės Evė“ atsiveriantys liudytojai skaitytoją kviečia individualiems pamąstymams apie I. Simonaitytės asmenybę – ne viskas išsakyta prof. habil. dr. D. Kauno tarybmečiu (1978–1983) užrašytų amžininkų atsiminimuose ir liudijimuose, ne viską ir pati I. Simonaitytė yra pasakiusi apie save: „Aš ne iš tų, kurie mėgsta atverti savo širdį tarsi kiemo vartus, pro kuriuos įeina ir išeina kas tik nori…“

I. Simonaitytei skirta knyga iliustruota archyvinėmis fotografijomis bei senaisiais Klaipėdos krašto atvirukais. Kai kuriems liudytojų tekstams teikiami dokumentiniai priedai: laiškai, atvirlaiškiai, proginis sveikinimas. Liudijimų tekstus lydi leidinio sudarytojo pastabos apie rašytojos gyvenime lemtingus asmenis, išskirtinio likimo žmones, komentarai apie liudijimuose teikiamų faktų patikimumą.

Anot leidinį parengusio prof. habil. dr. D. Kauno, ateityje lauktina ir siektina įvairesnio žanro simonaitytiškosios memuaristikos veikalų tąsa, nes yra žinių, kad atsiminimus apie I Simonaitytę yra užrašę ir daugiau rašytojos talento bei kūrybos gerbėjų. Tai gali būti netolimo, bet daugiariopos svarbos 2022 metų įvykio – rašytojos I. Simonaitytės 125-mečio – paminėjimo dalimi.

 

Informavo Virginija Veiverienė

Spausdinti
Facebook komentarai