Kiekvienas skirtukas – maža nauja istorija, pažintis, susitikimas

Vasario 28 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale pristatyta šilutiškės Birutės Morkevičienės kolekcionuojamų knygų skirtukų paroda „Pasislėpę tarp knygų“. Simboliška, kad paroda buvo skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai (vasario 21 d.) ir Knygos skirtuko dienai (vasario 25 d.).

Susitikime dalyvaujantiems mokiniams ir skaitytojoms nebuvo naujiena, kad buvusi ilgametė Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė B. Morkevičienė kolekcionuoja skirtukus. Juos pati gamino su savo mokiniais, dalyvavo konkursuose, mėgo dovanoti ir iki šiol tai daro.

 

Kolekcijos atsiradimo istorija

B. Morkevičienė papasakojo, kad skirtukus pradėjo rimčiau kolekcionuoti 2011 metais, kai nemažai jų buvo pagaminta prie jos eilėraščių knygelės „Žodis gėlei“. Pamažu skirtukų daugėjo ir šiandien kolekcijoje jau yra apie 500. „Eksponuodama skirtukus bandžiau juos suskirstyti pagal temas. Pagal tai, iš ko jie pagaminti ar iš kokių šalių jie parvežti. Visada stengiuosi parsivežti iš kelionių ar draugai jų parveža. Šiuo metu mano kolekcijoje jau yra skirtukų iš Anglijos, Afrikos, Japonijos, Turkijos, Čekijos, Vokietijos, Lenkijos, Ispanijos, Švedijos, Vengrijos, Estijos, Latvijos“, – pasakojo parodos autorė. Kolekcionuoti skirtukus lengva, nes juos nesunku parsivežti iš kelionių ar parsisiųsti, be to, jie labai informatyvūs. „Skirtukai gali pasakoti gimtojo miesto istoriją, supažindinti su miesto įžymiomis vietomis bei įdomiais žmonėmis. Ant skirtukų publikuojamos rašytojų nuotraukos, jie gali tarnauti vietoj liniuotės ar atlikti kalendoriaus funkciją“, – dalijosi mintimis B. Morkevičienė.

 

Pomėgis, teikiantis džiaugsmą

„Man skirtukų kolekcionavimas teikia džiaugsmą. Kai juos laikau rankose, tarsi jaučiu to žmogaus šilumą ir nuotaiką, kuris man juos dovanojo: nesvarbu, ar tai būtų draugas, knygyno pardavėja ar visai mažai pažįstamas žmogus. Tarp mūsų atsiranda bendrystė“, – pasakojo B. Morkevičienė.

„Namiškiai jau žino, kad nuvažiavus į kokį nors miestą, visada turime apsilankyti Informaciniame centre ar suvenyrų parduotuvėje – ieškosiu ne tik miesto žemėlapio, bet ir skirtukų. Mano kolekcijoje yra medinių, odinių, metalinių, siuvinėtų, austų, megztų, pagamintų iš popieriaus skirtukų. Yra ir rankų darbo, ir spaustuvėse atspausdintų. Ypač džiaugiuosi, kai skirtukus dovanoja dukros Agnė ir Indrė, kai gaunu iš mielų Šilutės bibliotekininkių ar laiškuose iš savo Feisbuko draugų“, – atviravo kolekcininkė.

Ne vieną megztą skirtuką savo kolegei yra padovanojusi Laimutė Sirtautienė. Ir šį kartą ji atnešė savo rankomis išaustą skirtuką su vardu Birutė. Kolekcijoje yra ir megzti bendruomenės pirmininkės Eglės Paulauskienės bei Sirpoletos Pielikienės dovanoti skirtukai.

Paklausta, koks skirtukas yra brangiausias, B. Morkevičienė atsakė, kad ne visada viską galima įvertinti pinigais. „Jie visi savotiškai brangūs ir svarbūs. Daugelis kainuoja nuo 0,80 euro centų iki 6–7 eurų. Brangiausias knygų skirtukas parsivežtas iš Venecijos – odinis, kuriame atsispindi Venecijos panorama, puoštas metalo ornamentu ir kutu, įpakuotas gražioje dėžutėje – kainavo devyniolika eurų“, – pasakojo  B. Morkevičienė. Renginio pabaigoje ji palinkėjo mokiniams turėti mielų pomėgių, kad knygoje visada būtų skirtukas ir nereikėtų lankstyti knygų puslapių.

 

Vida Paldauskienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai