Smagios Vaikų Velykėlės Švėkšnoje

Atvelykis kitaip yra vadinamas Vaikų Velykėlėmis. Jis švenčiamas pirmąjį sekmadienį po šv. Velykų, aštuntąją dieną po Kristaus prisikėlimo, ir užbaigia velykinę savaitę.

Balandžio 10 d. Tradicinių amatų centras Švėkšnoje ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filialas tradiciškai tęsė Naisių vasaros organizuojamą „Vaikų Velykėlių“ konkursą, kuriame dalyvavo Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos 1–4 klasių mokiniai kartu su savo mokytojomis.

Tradicinių amatų kiemelis buvo suskirstytas į penkias erdves: kūrybiškumo, linksmybių, žinių, poilsio ir fotografijos erdves, kuriuose skambėjo lietuviškos vaikų dainos. Mokiniai su dideliu ūpu žaidė žaidimus, sprendė užduotis, margino kiaušinius ir mėgavosi vaišėmis.

Šventės dalyvius pasitiko Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filialo bibliotekininkė Danutė Litvinienė, kuri vaikams papasakojo apie atvelykį, jo papročius, margučius ir jų simboliką bei reikšmę, paaiškino, kokias užduotis ir veiklas reikia atlikti amatų kiemelio erdvėse, ragino užsukti į bibliotekoje įsikūrusią žinių erdvę. Šioje erdvėje buvo atsakinėjama į klausimus, susijusius su Velykomis: kada jos švenčiamos, iš kur kilo šventės pavadinimas, ką ji simbolizuoja, kokie yra kiaušinių marginimo būdai,  kas yra gavėnia, Verbų sekmadienis, atvelykis ir kt. Teisingai atsakiusių į klausimus laukė staigmenos.

Kūrybiškumo erdvėje mokiniai margino kiaušinius lietuviškais margučių marginimo raštais, tradicinėmis spalvomis. Margučius vaikai dėjo ant muliažo, komponavo ir apipavidalino. Šioje erdvėje kiekvienas mokinukas galėjo nusimarginti kiaušinį, buvo pasakojama apie margučių raštų simbolius, jų reikšmę. Kiekviena linija turi būti brėžiama atsakingai, nes tai gali reikšti ne tik gyvenimą, amžinybę ar gyvenimą, bet ir mirtį. Spalvas pasirinkti reikėjo atidžiai, pagal tai, ką norima pavaizduoti: saulę ar ugnį, laimę ar jaunystę, sveikatą ar gyvybę.

Linksmybių erdvėje žaisti buvo tiek norinčių, kad mokiniai skirstėsi į dvi ar net keturias komandas. Didžiuliai popieriniai  margučiai viliojo mokinius žaisti rungtyse, nes kiekvienas norėjo pabandyti, pačiupinėti tokį margutį, nekantravo aplenkti klasės draugą.  Rungčių būta daug: margučių ridenimas lazdomis, nešimas ant didelio medinio šaukšto, mažasis kiaušinių futbolas.

Poilsio erdvėje šurmuliavo ilgiausia virtinė mokinių, nes čia Šilutės turizmo ir informacijos centro darbuotojos ant laužo kepė gardžiausius blynus su obuoliais. Buvo tiek norinčiųjų, kad vos spėta kepti, o patys nekantriausieji galėjo pasivaišinti šilta kakava.

Gaila, kad tokia graži ir linksma šventė baigėsi. Tradicinių amatų centras Švėkšnoje ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos  filialas dėkoja  Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos mokiniams ir jų mokytojoms už dalyvavimą šventėje ir tikisi sulaukti Jūsų kitais metais. Jūs esate nuostabūs!

 

 

Klara Pozingienė,
amatų veiklos vadybininkė

Spausdinti
Facebook komentarai