Paroda „Mamos skrynią pravėrus“ atvėrė nuostabų rankdarbių pasaulį

Gegužės septintosios popietę į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filialą rinkosi tie, kuriems artimas mezgimo, nėrimo, siuvinėjimo menas. Čia buvo atidaryta paroda „Mamos skrynią pravėrus“, skirta Motinos dienai. Mezginiai, siuvinėti paveikslai, vąšeliu ar kitokiomis priemonėmis sukurti darbai mums dar kartą parodo, kokios talentingos ir išradingos yra mūsų mamos ir senelės, kokios gilios ir prasmingos yra rankdarbių kūrimo tradicijos.

Bibliotekininkė Auksė Čėsnienė dalindamasi savo prisiminimais atskleidė visos mūsų kartos ryšį su šia unikalia tautodailės šaka. Ji pakvietė ką nors kuriančius ar turinčius tokių „perliukų“, paslėptų skryniose ar lentynose, dalintis tuo su kitais, bandyti patraukti tokio pobūdžio kūrybai jaunus žmones.

Jadvygos Kazbarienės, Jadvygos Budrienės, Violetos Benetienės, Emilijos Andrijaitienės, Bronės Pečkienės sukurti darbai nukelia į tuos laikus, kai vos ne visuose namuose buvo sekamos pasakos, menamos mįslės, dainuojamos liaudies dainos, o nepailstančios moterų rankos mezgė, verpė, audė, siuvinėjo – vis kūrė tai, kas tikrai yra istorija, kas liudija menišką mūsų tautos prigimtį.

Moterys keitėsi rankdarbių raštais, aiškinosi įvairias rankdarbių kūrimo subtilybes, džiaugėsi parodoje „Mamos skrynią pravėrus“ eksponuojamais darbais. Mamos, senelės, anytos viena kitai tvirtai pažadėjo išmokyti dukras, marčias, anūkes rankdarbių kūrimo paslapčių, kad šis menas išliktų gyvas visuotinės urbanizacijos ir nutolimo nuo tautos dvasinių vertybių laikais.

Simboliška, kad paroda atidaryta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Kviečiame apsilankyti Rusnės bibliotekoje eksponuojamoje rankdarbių parodoje „Mamos skrynią pravėrus“.

 

Algimantas Čėsna,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo vyresn. bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai